Startsida - Nyheter

Jordbruksverkets tillstånd till grisfixering JO-anmäls

Djurskyddet Sverige JO-anmäler Jordbruksverket. 2014 pågick ett försök på grisar på 12 hemliga gårdar. Målet för branschorganisationen Svenska Pigs försök var att minska smågrisdödligheten genom att fixera suggan, ha grisarna i trängre utrymmen och avvänja smågrisarna tidigare än lagen föreskriver. Fixeringen innebär att suggan är inspärrad i en järnjungfru där hon inte kan röra sig. I försöket fixerades suggor några dagar när de hade fött och flera dagar när de skulle komma i brunst igen.

Försöket finansierades med över en miljon från Jordbruksverket och etiska nämnden gav Svenska Pig undantag från djurskyddslagen. Enligt försöksledarens ansökan till Malmö-Lunds djurförsöksetiska nämnd skulle försöket pågå ett år och enligt nämndens beslut skulle slutrapport ske i december 2014. Under Jordbruksverkets referensgruppmöte för gris i februari i år uppgavs dock att beslutet gäller i fem år och att försökssuggorna förblir fixerade. Djurskyddet JO-anmäler därför Jordbruksverket för brister i rollen som kontrollmyndighet.

– Det är av största vikt att ärendet behandlas skyndsamt eftersom det har stor principiell betydelse för alla djurförsök i Sverige, pågående som framtida, om Jordbruksverket felaktiga tolkning består, säger Karina Burlin från Djurskyddet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV