Startsida - Nyheter

Kanadas nya premiärminister håller sitt löfte

Kanadas nyvalda och populära premiärminister Justin Trudeau överraskade när han presenterade sin regering och bröt mot de flesta urgamla traditioner. Till exempel vägrade han åka limousin till parlamentets öppningsceremoni. Istället promenerade han dit hand i hand med Sophie Grégoire, hans partner.

Justin Trudeau hyllas nu för att ha hållit sitt vallöfte om en jämlik könsrepresentation bland ministrarna. 15 av 30 ministrarna är kvinnor, något som uppfattas historiskt och radikalt i Kanadas kontext. Men Trudeaus regering är jämställd på fler sätt. Den är historisk även när det gäller utnämning till strategiska ministerposter samt inkludering av icke-vita in i en av världens mäktigaste regeringar.

Ett av Trudeaus viktigaste politiska ställningstaganden manifesterades i nomineringen av juristen och aktivisten Jody Wilson-Raybould till justitieministersposten. Wilson-Raybould tillhör landets ursprungsbefolkning. Att just välja en stridbar first nation-kvinna till denna post uppfattas inte bara som symboliskt i Kanada utan även som en strategisk politisk markering. Denna nominering visar i praktiken den nya regeringens målsättning att slutföra den nationella utredningen kring de minst 1 000 mördade och försvunna urfolkskvinnorna som har pågått sedan flera år utan resultat.

Perry Bellegarde ordförande för landets ursprungsbefolkningsråd, Assembly of First Nations, sade till medierna att premiärministers nominering av två ministrar från ursprungsbefolkningen, utmärker en ny era av försoning.

En annan minister som till och med väckte internationell uppmärksamhet, bland annat i Afghanistan, heter Maryam Monsef. Hon kom till Kanada för 20 år sedan då hon flydde talibanerna. Maryam Monsef har utsetts till demokratiminister. Monsef blir i och med detta den första kvinnan med afghansk bakgrund som minister utanför Afghanistan.

Premiärminister Justin Trudeau, som kallar sig ”stolt feminist”, överraskade också genom att utse Jean-Yves Duclos till minister för familj, barn och social utveckling, en post som traditionellt brukar innehas av en kvinna.

Till försvarsminister har Trudeau valt Harjit Sajjan, officerare i den kanadensiska militären med erfarenhet och kunskap från kampen mot IS och talibanerna.

En reporter frågade Trudeau varför jämlik könsdelning är så viktig för honom.

För att det är 2015, svarade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV