Som befarat har förhandlingen om Irans nukleära kapacitet mellan den iranska regimen och den så kallade P5+1-gruppen, med USA:s John Kerry i spetsen, förlängts ytterligare utan några konkreta, slutgiltiga avtal. I skuggan av denna förhandling fortsätter regimen i Iran med sin allt hårdare repressiva politik. Regimen i Iran kräver att de ekonomiska sanktionerna hävs, utan att hemma lätta på förtrycket.
Den iranska regimens villkor i förhandlingarna är att de hårda handelssanktionerna mot Iran ska hävas omedelbart. Detta tycks vara iranska förhandlarnas slutbud för att regimen ska gå med på att ge atomenergiorganet IAEA möjlighet att inspektera landets kärnenergianläggningar. Vilket är ett tydligt krav från västvärlden. I iranska medier talas det även indirekt om krav på att sanktioner mot vapenexport till Iran ska hävas.
De befogade farhågorna om en eventuellt misslyckad uppgörelse i kombination med faran för en Grexit, Greklands eventuella utträde ur eurozonen, har skapat förvirring på marknaden i Iran. Priset på guld och euro har sjunkit något för första gången på länge. Rädslan för att förhandlingarna skulle misslyckas, vilket innebär fortsatta sanktioner mot landet, skrämmer iranierna som otåligt väntar på ett avtal. Enligt nättidningen Zamaneh, som intervjuade folk på Teherans gator, vill de flesta att Iran skriver under villkoren så att sanktionerna hävs.
Ingen deadline för förtryck
Avtalet mellan Iran och väst anses kunna påverka hela regionen och ledda till en geopolitisk omdefinition av Irans position i Mellanöstern. Något som oroar Saudiarabien och dess allierade, bland annat Israel. Men iranier i allmänhet hoppas på att ett närmande till USA och västvärlden ska påverka den inhemska politiken. Till skillnad från en del av oppositionen, som är emot förhandlingarna med Iran, välkomnar andra inom den iranska oppositionen ett slut på de ekonomiska sanktioner som drabbar iranska folket. Fast många inom denna grupp menar att en internationellt legitimerad regim och eventuellt även västvärldens partner i Mellanöstern, inte betyder minskad repression mot oppositionen och mer respekt för de mänskliga rättigheterna, utan tvärtom.
I skuggan av den bräckliga förhandlingen om Irans nukleära kapacitet och omvärldens fokus på den ”viktiga och historiska förhandlingen”, har regimen i Iran fortsatt att öka repressionen, utan någon deadline i sikte. Bara under 2015, har hittills 688 människor avrättats. Enbart under juni månad var siffran 132. Enligt rapporter var minst åtta av dessa avrättade oppositionella, politiskt aktiva. Resterande var enligt officiella påståenden, knarkare eller knarksmugglare. Men eftersom det inte finns några transparenta uppgifter om de avrättade, finns misstankar om att antalet politiskt aktiva bland dem är betydligt högre än så.
Nya anklagelser
Omvärldens tystnad under förhandlingarna med väst har uppmuntrat regimen att intensifiera avrättningarna för att öka sin kontroll över befolkningen i Iran, anser iranska människorättsorganisationer. Iranska fängelser är överfyllda. Oliktänkande grips upprepade gånger och nya hamnar i fängelse. Fortfarande sitter minoritetsreligionens anhängare, bahaier, samt många politiskt aktiva, häktade sedan flera år.
Nyligen greps bland annat den liberala och frispråkiga människo- och kvinnorättsaktivisten, Narges Mohammadi, Per Anger-pristagaren 2011. Efter två månaders ovisshet, anklagas hon för samröre med terroristgruppen Daesh/IS. Något som självklart är helt absurt. Hennes rättegång, som skulle äga rum på måndagen, ställdes in utan förklaring. I ett brev som Mohammadi nyligen skrivit från fängelset, uppger hon att 22 kvinnor sitter i Evinfängelset tillsammans med henne. Kvinnorna vägras telefonsamtal med sina små barn.