Startsida - Nyheter

Kerstin Weigl – vinnare av Stora Journalistpriset

I torsdags delades Stora journalistpriset ut på Operans rotunda i Stockholm. Priset har i år väckt stor uppmärksamhet då könsfördelningen bland de nominerade varit så skev: 14 män och två kvinnor.

I går meddelades att Aftonbladets Kerstin Weigl vunnit Lukas Bonniers stora journalistpris 2015 med motivationen ”För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden”, är motiveringen.

Beskedet togs emot av stora applåder och skickade en våg av jubel i sociala medier. Kerstin Weigl själv hade känt till priset i två veckor då hon meddelats genom en ”debattkupp” i Aftonbladet TV dit hon var bjudet för att diskutera den skeva nominering.

Som framgår i klippet från Aftonbladet är det främst för Weigls envisa och återkommande bevakning av våldsutsatta kvinnor som hon tilldelats priset. Bland annat för det stora arbete som Kerstin Weigl gjort tillsammans med Karin Alfredsson och Linda Forsell och i samarbete med Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR (nuvarande Unizon): Cause of Death: Woman 2011-2012.

– Jag minns första gången jag mötte en våldsutsatt kvinna i en intervju, det var Eva i Landskrona, och av en slump har det blivit ett tema, säger Kerstin Weigl som länge uppmärksammat mäns våld mot kvinnor i sitt arbete på Aftonbladet.

Kerstin Weigl har också initierat den databank av våldsutsatta kvinnor som finns på Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV