Startsida - Nyheter

Klart med särskild höjning av lägstalöner i Stockholms stad

Lägstalönerna i Stockholms stad höjs med mellan 880 och 920 kronor i månaden. Stockholms stad och fackförbundet Kommunal är nu överens om fördelningen av den särskilda jämställdhets- och lönesatsningen på 70 miljoner kronor som funnits med i Stockholms stads budget.

Höjningen omfattar alla inom Kommunals avtalsområde som tjänar mindre än de nya lägstalönerna i dag. De 70 miljonerna ligger utöver ordinarie lönerevision, och lönehöjningen gäller retroaktivt från januari. För en anställd som fyllt 19 år blir den nya lägstalönen 19 000 kronor per månad. Då yrkesförberedande utbildning och minst ett års arbetslivserfarenhet krävs blir lägstalönen 21 000 kronor per månad. De nya lönerna gäller för alla nyanställningar, och betalas ut från och med septemberlönen.

– De lägsta lönerna inom Stockholms stad finns i kvinnodominerade yrken och många är underbetalda i förhållande till det viktiga arbete de utför vilket är anledningen till att det varit oerhört viktigt för oss att genomföra den här satsningen, säger Clara Lindblom, personalborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

Margareta Bohman, ordförande för Kommunal i Stockholms län säger att medlemmarna välkomnar satsningen:

– Vi behöver komma åt problemet med att de som bär upp Sveriges välfärd inte får en rättvis lön för mödan. Det här är ett steg i rätt riktning mot en mer jämställd situation, säger

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV