Startsida - Nyheter

Kommunals krav om undersköterskor står fast

– Vårt krav om höjda relativlöner för undersköterskor är både ett sätt ta ansvar för det LO lovat och ett sätt att minska den värdediskriminering som drabbar många av Kommunals medlemmar, säger förbundets ordförande Annelie Nordström med anledning av att LO:s representantskap i dag meddelade att förbundet nu överger den så kallade LO-samordningen.

Under onsdagen meddelade LO:s representantskap att de beslutat om att LO-förbunden kommer att genomföra enskilda förbundsförhandlingar i avtalsrörelsen 2016. Det innebär att LO inte kommer att samordna LO-förbunden kring några gemensamma avtalskrav.

Enligt Arbetet var det IF Metall, Grafikerna och Kommunal som spräckte LO-samordningen då de röstade emot förslaget till samordningsplattform. De är enligt Arbetets källor samtliga emot den allmänna låglönesatsning som LO ville ha som grund för plattformen.

I potten låg en särskild satsning på undersköterskor, vars effekt skulle begränsas om en allmän låglönesatsning genomfördes samtidigt.

– Vi står fast vid vårt krav om en särskild satsning på undersköterskornas löner. Vi känner ett starkt stöd för det från andra fackförbund, arbetsgivare, ekonomer och den breda allmänheten. Inte minst från medlemmar, anhöriga och brukare i vården och omsorgen, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Säkra kvaliteten i vården

Kommunal meddelar att de kommer att driva konstruktiva krav för att förbättra arbetsvillkor och löner för över en halv miljon medlemmar. Det handlar om att åstadkomma reallöneökningar för alla och att höja lägstalönerna, skriver de i en presskommentar.

– Satsningen på undersköterskor gör vi för att säkra kvaliteten i vården och omsorgen, för att minska värdediskrimineringen av kvinnodominerade yrken och för att vara en relevant och handlingskraftig fackförening, säger Annelie Nordström.

Kommunal konstaterar att undersköterskor är en värdediskriminerad yrkesgrupp inom en framtidsbransch med akut rekryteringsbehov. Det behövs 160 000 nya undersköterskor de kommande åren för att klara kvaliteten i vården och omsorgen. För att lyckas locka så många till yrket måste lönen höjas, menar de.

– ­Det är inte rimligt att en verkstadsarbetare tjänar 2 800 kronor mer i månaden än en undersköterska, trots att de har lika lång yrkesutbildning. Undersköterska är ett kvalificerat yrke och det måste erkännas i avtalsrörelsen 2016, säger Annelie Nordström.

I våras undertecknade LO-förbunden gemensamma mål som gäller fram till år 2028, och som anger färdriktningen i kommande avtalsrörelser. Ett av målen som LO har förbundit sig till är att värdediskrimineringen ska minska med en halv procent om året.

– Vårt krav om höjda relativlöner för undersköterskor är både ett sätt ta ansvar för det LO lovat och ett sätt att minska den värdediskriminering som drabbar många av Kommunals medlemmar, säger Annelie Nordström.

Kommunal känner en stark medvind inför avtalsrörelsen 2016, även utan en LO-samordning, avslutar de.

Schyman ger Kommunal rätt

Gudrun Schyman, partiledare i Feministiskt initiativ (Fi) ger Kommunal rätt i att generella låglönesatsningar inte angriper själva värdediskrimineringen, den mellan kvinnokodat arbete och manskodat. Hon förstår att Kommunal tröttnat på generella låglönesatsningar som ”inte lyfter kvinnokodade jobb ur det patriarkala träsket”.

– Det är nog så att faktiskt Metall och Kommunal är överens i den här frågan, men det intressanta är att det är just problematiken med den starkt könskodade arbetsmarknaden och lönesättningen som får LO-familjen att spricka. Det visar tydligt på bristerna i den nuvarande lönebildningen och hur ohållbart det är med mantrat att det är den konkurrensutsatta industri- sektorn som ska vara löneledande. Här behövs modernisering och reformering om vi ska kunna täppa igen lönegapet.

Nyligen överlämnades landshövding Cecilia Schelin Seidegård sin jämställdhetsutredning till regeringen. Den visade att lönegapet inte minskar mer än ”myrsteg i snigelfart” som någon uttryckte saken. En träffande beskrivning, anser Schyman.

– Politiken måste in här och Riksdagen måste våga ge Medlingsinstitutet skarpa direktiv om en modernisering av modellen och en tydlig plan för hur lönegapet ska bort. Lägger vi dessutom till Feministiskt initiativs förslag om en fond, finansierad genom en blygsam höjning av arbetsgivaravgiften, där de arbetsgivare som går före kan söka pengar, allt i syfte att få fart på rörelsen, så borde vi inte behöva vänta länge alls. Nu blir det spännande att se hur mycket solidaritet Kommunal får för sina krav att lyfta undersköterskorna. Det är bara att säga heja!

”Smart av Kommunal”

Att Metall har gått Kommunal till mötes i detta beror enligt Schyman de också ser fördelar med att lyfta endast en grupp.

– Där enas de, i skydd av slutna omröstningar. Det kan vara smart av Kommunal. Går de ut i konflikt med undersköterskorna har de stöd av Metall och då kommer fler manskodade förbund kanske följa med.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV