Startsida - Nyheter

Kraftigt höjd avgift för hemtjänst i Östersund

Hemtjänsten i Östersund behöver få ordning på sin ekonomi, rapporterar P4 Jämtland. Därför höjs nu taxan från 100 kronor per månad till 100 kronor per timme. Mona Modin Tjulin (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, ser höjningen som nödvändig, och eventuellt otillräcklig.

– Det vi ser är att hemtjänsten behöver mer pengar. Under fjolåret så gick hemtjänsten minus, och den gör det även det i år. För att kunna jobba främjande, förebyggande och rehabiliterande, som vi vill göra behöver vi mer resurser. Det här ger ungefär åtta till tio miljoner, säger hon till P4 Jämtland.

Över 3 000 kvinnor i Jämtlands län lever på pensioner som ligger under EU:s fattigdomsgräns. De som behöver hemtjänst drabbas hårt nu när taxan höjs dramatiskt. Länstidningen har talat med Marja Eriksson, 84-årig pensionär i Brunflo med 8 000 kronor i nettopension. För henne innebär den höjda taxan en ökad kostnad på 1 600 kronor per månad.

– Jag tillhör inte de pensionärer som har det värst så jag kommer ju att klara mig. Men det blir nog så att jag får säga upp hemtjänsten, annars måste jag sälja lägenheten så jag får ut pengar att leva på. Då får ju mina barn och barnbarn gå och vara oroliga. För de jobbar ju och har ingen möjlighet att kolla till mig på dagarna, säger Marja Eriksson till Länstidningen.

Höjningen klubbades av fullmäktige på tisdagen och träder i kraft den 1 juli. Fram till 31 december i år ligger maxtaxan på 1 000 kronor i månaden. Den 1 januari 2016 höjs den till 1 738 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV