Startsida - Nyheter

Nyheter

Krav på att Fifa ska införa sanktioner mot Israel

Det palestinska fotbollsförbundet PFA kommer att lägga fram en motion med krav på sanktioner mot Israel till Fifas kongress som hålls i slutet av maj. PFA vill att Fifa utesluter Israel med hänvisning till att Israel inte tillåter palestinska fotbollsspelares rörelsefrihet och därmed hindrar deras möjlighet att träna och spela matcher bland annat.

Fifas årliga kongress hålls i Zürich, Schweiz, den 29 maj och det palestinska fotbollsförbundet, Palestine Football Association som leds av Jibril al-Rajoub har under våren vid flera tillfällen klargjort för Fifas ledning att man avser att lämna in en motion med krav på sanktioner mot Israel. Bevekelsegrunden för motionen rör bland annat att Israel inte tillåter palestinska fotbollsspelares rörelsefrihet, vare sig mellan de ockuperade palestinska områdena Gaza och Västbanken, eller mellan dessa och utlandet. Detta, menar PFA, försvårar och förhindrar det palestinska landslagets utveckling. Israel förklarar detta med hänvisning till säkerhetsskäl. Israel och Palestina utgör två av Fifas 209 medlemsförbund och för att motionen ska gå igenom måste den få stöd av tre fjärdedelar av medlemsförbunden.

– Israelerna åtnjuter statusen som de får genom att vara en del av Fifa samtidigt som de nekar en angränsande administration deras rättigheter att spela fotboll, sade Jibril al-Rajoub till sajten Middle East Eye nyligen.

Lagkamrater möttes först i Egypten

Ett exempel på hur det kan inverka på fotbollen är svårigheterna att verka för Palestinas andra landslag i fotboll, för damer, som bildades mitt under den andra intifadan 2002 av Samar Mousa, idrottschef på Bethlehem University på Västbanken. Laget drabbas naturligtvis av samma hinder som herrarnas lag, liksom av konservativa krafter inom det palestinska samhället. Planen de ursprungligen skulle använda för träningar var omöjlig att nå på grund av den israeliska muren som går igenom Betlehem och de vägspärrarna som spelarna måste ta sig igenom för att nå fram. I stället har de spelat på en närliggande asfaltsplan. I en intervju med The Guardian från 2008 beskriver Samar Mousa problemen att ens ha en landslagssamling:

– Vi åkte till Egypten för att träffa tjejerna från Gaza innan en turnering förra året. Det var första gången jag ens träffade dem. Vi visste inte ens vad de hette. Det var också första gången vi någonsin spelade på en fullstor fotbollsplan.

Ett annat exempel som även ledde till internationella rubriker är behandlingen av den palestinska landslagsspelaren Mahmoud Sarsak som greps när han skulle resa ut via gränsövergången Erez från Gaza och vidare till Västbanken för att där spela i sitt nya klubblag Balata Youth i Nablus. Han hölls i administrativt förvar, utan rättegång, i tre år. Hans öde blev känt för en internationell publik då han 2012 inledde en tre månader lång hungerstrejk i protest mot att han hölls gripen utan att ha blivit formellt åtalad eller ställd inför rätta. Israel anklagade honom för samröre med den terrorstämplade organisationen Islamic Jihad, något Mahmoud Sarsak konsekvent nekade. Han inledde sin hungerstrejk i början av mars 2012, den pågick i 101 dagar och flera kända fotbollsprofiler som Eric Cantona krävde att han skulle släppas och Fifa uttryckte ”stor oro” för hans fall. I juli samma år släpptes han.

”Ockupationen förstör palestinsk sport”

En annan händelse som ådragit sig internationell uppmärksamhet och som ledde till krav på att Israel skulle uteslutas ur Fifa var när Jawhar Nasser Jawhar, 19 år, och Adam Abd al-Raouf Halabiya, 17 år, blev beskjutna av israeliska soldater när de var på väg hem från en träning och närmade sig en vägspärr förra året. Jawhar Nasser Jawhar sköts med tio skott i fötterna och Adam Abd al-Raouf Halabiya sköts en gång i vardera fot, och de kommer enligt uppgift aldrig mer kunna idrotta. Jibril al-Rajoub fördömde beskjutningen av de två fotbollsspelarna och sade i samband med det att den ”israeliska brutaliteten mot dem understryker ockupationens insisterande på att förstöra palestinsk sport”, skrev den palestinska tidningen Maan News.

På listan över klagomål som PFA har finns förutom den mycket begränsade rörelsefriheten också frågor som situationen i östra Jerusalem, även det under ockupation. Där, menar PFA, hindrar Israel palestinska fotbollsklubbar från att etableras. Rajoub, en känd palestinsk politiker som sitter i Fatahs centralkommitté, mötte tidigare i våras Fifas ordförande Sepp Blatter. Blatter har försökt få Rajoub att avstå från att driva frågan om en israelisk uteslutning och lyckades inför förra årets kongress få PFA att inte lägga fram någon motion. För att försöka förhindra stöd till en eventuell motion reste ordföranden för det israeliska fotbollsförbundet IFA Ofer Eini i förra veckan till Schweiz för att tala med Uefas Michel Platini och Fifas Sepp Blatter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV