Startsida - Nyheter

Kvinnor kämpar mot rasistiska maskotar inom idrotten

Kvinnor ur ursprungsbefolkningen kämpar mot rasistiska och avhumaniserande maskotar inom idrottsvärlden i USA, en kamp som har pågått i årtionden. Senare i januari handlar kampen om att få bort ”Redsk*ns”-maskoten från en skola i Oklahoma.

I höstas beslutade Oklahoma City Public Schools Board att sluta använda sig av maskoten på en av sina skolor, något som flera andra skolor i Kalifornien gjort tidigare. Och i somras kom ett beslut från USA:s motsvarighet till Patent- och registreringsverket att inte förnya NHL-laget Washington Redskins varumärke, rapporterar Womens Enews.

Detta eftersom ordet ”redskins” är nedsättande mot ursprungsbefolkningen. Beslutet innebär inte att laget måste ändra sitt namn men gör att det kan förlora stora summor pengar och tappa sponsorer. En kvinna som jobbat länge med att få bort maskotar som utgår från stereotypa och rasistiska föreställningar om ursprungsbefolkningen – som länge varit vanligt inom sporten – är Johnnie Jae som senare i januari kommer att bistå föräldrar som försöker upprätthålla skolans beslut som har överklagats.

”Inte din maskot”

Hon menar att det finns kopplingar mellan hur ursprungsbefolkningens identitet approprierats och förfalskats genom maskotar och liknande fenomen och de mörka statistik som ursprungsbefolkningen tampas med, inte minst kvinnor som löper större risk att bli våldtagna under sin levnad än majoritetssamhället. Johnnie Jae har varit med och drivit organisationen Not Your Mascots och är också aktiv på sociala medier som Twitter och hashtaggar som #NotYourMascot och #NoHonorInRacism för att driva hem budskapet att ursprungsbefolkningen är människor och stoppa avhumaniseringen av dem.

– Att vara en kvinna från ursprungsbefolkningen formar absolut min beslutsamhet kring att göra vad jag kan för att eliminera maskotar och stereotyper om ursprungsbefolkningen. Jag har syskonbarn som idrottar och de ska inte behöva acceptera sådana maskotar eller möta motståndarlag som hånar vilka de är som ursprungsfolk, säger hon till Womens Enews via email.

Obama för namnbyte

I en rapport från 2013 kritiseras just en sådan rasistisk användning av maskotar i idrottssammanhang av The National Congress of American Indians. Maskotar, loggor och namn på lag reproducerar en negativ bild som skadar ursprungsbefolkningen sa NCAI, som är den största intresseorganisationen för Nordamerikas ursprungsbefolkning, i rapporten.

Den publicerades bara en knapp vecka efter att president Barack Obama tog ställning för ett namnbyte för just det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins. Till nyhetsbyrån Associated Press sade han då att om han hade varit ägare av laget skulle han ha övervägt ett namnbyte:

– Jag tror att alla de här maskotarna och lagnamn som refererar till amerikanska urinvånare har amerikanska urinvånare starka känslor kring. Jag vet inte om vår relation till ett speciellt namn borde väga tyngre än den verkligt legitima oro som människor har över det här, sade han till AP förra fredagen.

Varumärken som bringar stora pengar

NCAI skrev i rapporten att användningen av ”indianer” i lagnamn och till maskotar utgör bevarandet av negativa stereotyper av den amerikanska ursprungsbefolkningen och att kampen för att få ett slut på användningen av sådana är en del i ett försök att nå social rättvisa i USA. Sedan deras kampanj inleddes 1968 har maskotar som ”Brown Indians” och ”Brown Squaws” tagits bort (1979), och flera namn med ordet ”indian”, ”vilde” och ”röda män” har rensats ut. Men lagnamnen och loggorna är genom sin franchise en miljardindustri och bolagen bakom dem motsätter sig ofta mer genomgripande förändringar.

Ordet redskin, rödskinn, kommer ursprungligen från tiden då den som dödade människor ur ursprungsbefolkningen belönades i reda pengar. Prisjägare flådde människorna de dödade och förde med sig deras hudar för att kunna bevisa hur många de dödat, redskins. Redskin eller som NCAI skriver det, redsk*n för att signalera ordets starka negativa laddning, har sedan kommit att användas som ett allmänt rasistiskt skällsord mot ursprungsbefolkningen.

”Väntat länge nog”

En inspirationskälla för Johnnie Jae och en av de som började den rättsliga kampen mot Washington Redsk*ns lagnamn 1992 är Susan Shown Harjo:

– Vi tyckte att vi hade väntat tillräckligt länge och att vi inte ville föra vidare den här bördan på våra barn och barnbarn, säger Harjo som är chef för Morning Star Institute till Womens Enews. Den stämningen gillades inte, så hon drev på för en ny stämningsansökan och den ledde slutligen till att lagets varumärke drogs tillbaka i juni förra året. Enligt Womens Enews har dock lagets ägare, Dan Snyder, dock sagt att han aldrig kommer att ändra lagets namn. Harjo säger till sajten att hon inte tror att något proffslag kommer att gå med på namnbyte utan stämningar men att när förändringen kommer som kommer det att ske snabbt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV