Startsida - Nyheter

Kvinnor portades från volleybollmatch

En vecka innan matchen, medan kvinnor ännu trodde att de skulle få åskåda herrvolleybollen mellan Iran och USA, spreds ett hotfullt flygblad i Teheran. Det var undertecknat av iranska hizbollah – den fruktade, men alltmer marginaliserade extremistiska påtryckningsgruppen som är ansluten till landets mäktigare militära Sepah – och krävde fortsatt förbud för kvinnor. I flygbladet stod det att kvinnors närvaro på arenor under herridrott motsvarar prostitution och är helt uteslutet. Gruppen varnade för ett blodbad om myndigheterna skulle ge kvinnorna tillträde trots det, enligt deras tolkning, religiösa förbudet.

Det var på grund av påtryckningar från Internationella volleybollförbundet (FIVB), som den iranska regeringen meddeladeatt förbudet är upphävt sedan mars 2015. Fast fortfarande, efter flera månader, uppger ordning- och polismyndigheten att de inte fått någon order som river upp förbudet.


Iran måste häva förbudet

Vicepresidenten med ansvar för frågor som rör kvinnor, Shahindokht Molaverdi, har sagt att regeringens föreskrift som tillåter kvinnors inträdde är underskriven av de berörda myndigheterna, men att det är upp till idrottsministern att se till att de nya reglerna börjar trädda i kraft. Samtidigt bekräftade polischefen att det är polisens uppgift att stoppa kvinnor att gå in i idrottsarenor, så länge de inte fått några instruktioner. Flera stora ayatollor har kritiserat regeringens beslut och gett sitt stöd till motståndarna. Varför idrottsministern inte vågar offentliggöra och verkställa beslutet är ännu oklart. Till medier säger han att debatten kring frågan fortsätter. Även inrikesministern har meddelat att förbudet gäller.

Villkoret för att Iran skulle få stå värd för den internationella volleybollmatchen var att regimen inte skulle utesluta kvinnorna. Det meddelade FIVB redan 2011. Och den iranska regeringen hade lovat volleybollfederationen att inga lagliga hinder för kvinnors tillträde skulle gälla. Efter matchen den 19 juni, publicerade inhemska tidningar en bild där cirka fem kvinnor syns på läktarna. Detta som tecken på att kvinnor släpptes in till arenan. I efterhand skriver iranska medier att dessa kvinnor inte är iranska medborgare, utan ska ha fått sina biljetter via utländska ambassader.

Samtidigt rapporterar iranska kvinnor som försökte köpa biljett att de för att köpa biljett online var tvungna att välja könstillhörighet, men att det saknades en ruta för kvinnor eller var inaktiverad. Och de som försökte ta sig till arenan för att köpa biljett direkt rapporterar på sociala medier att polisen spärrade gatorna kring arenan och stoppade bilar med kvinnor bland passagerarna. De som ändå tog sig fram till arenan rapporterar att de avvisades vid porten med orden: ”Vi har order att inte släppa in kvinnor”. Utomlands pågick Twitter- och Facebookkampanjer för att stödja kvinnor som ville gå in på arenan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV