Startsida - Nyheter

Kvinnors hälsa i fokus för budgetens välfärdsreformer

– Vården är inte jämlik, säger Ulla Andersson, kön, utbildning, arbete och ekonomi är faktorer som har stor betydelse för vår hälsa och kvinnor har sämre hälsa än män. Och sämst hälsa har kvinnor utan gymnasieutbildning. Dödligheten för dem mellan 35 och 64 år är exempelvis dubbelt så hög bland kvinnor med förgymnasial utbildning jämfört med kvinnor som har en eftergymnasial utbildning.

För att råda bot på det förstärks primärvården, främst i socioekonomiskt utsatta områden, med 130 miljoner kronor årligen till och med år 2019.

Mammografiscreening blir den 1 juli 2016 gratis i alla landsting.

– Ingen ska behöva välja bort mammografi för att de inte har råd, säger Ulla Andersson. Av de dryga 150 000 kvinnor som inte kommer på de allmänna undersökningarna har majoriteten svag ekonomi. Reformen förväntas kosta 100 miljoner 2016 och 207 miljoner årligen till och med 2019.

Vänsterpartiet har också fått igenom avgiftsfria preventivmedel för unga upp till 21 år. Det gäller dock enbart preparat som omfattas av högkostnadsskyddet. Så unga som önskar skydda sig med kondomer får fortsatt betala själva. Reformens kostnad för fyra år: 84 miljoner.

I höstbudgeten finansieras två sedan tidigare överenskomna reformer dels den höjda grundnivån i föräldraförsäkringen, från 225 till 250 kronor om dagen, dels den slopade bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Den begränsning av förmånstiden med sjukpenning på 2,5 år – den så kallade bortre parentesen – avskaffas 2016.

Vad som händer med de cirka 100 000 personer, mestadels kvinnor, som fått sin SGI dramatiskt sänkt eller helt enkelt blivit av med densamma kan Ulla Andersson inte svara på. De som får ut minst, garantinivån, av sjukersättningen får inte heller del av det höjda bostadstillägget och den sänkta skatten som den parlamentariska pensionsutredningen presenterade för en tid sedan. Den reformen gäller enbart ålderspensionärer.

Mer pengar till förlossningsvården fick Vänsterpartiet igenom redan i vårbudgeten, liksom höjt underhållsstöd, fler anställda i äldreomsorgen, höjt bostadstillägg för pensionärer, stabilt stöd till kvinnojourer, avgiftsfri medicin och glasögonbidrag till alla barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV