Sedan en algerisk flicka förbjöds att skriva ett prov i skolan på grund av hennes kjols längd har demonstrationer spridit sig till grannlandet Tunisien. Hysteri över kvinnors klädsel har även präglat våren i Europa och onlinedemonstranter har mobiliserat sig på Twitter med hashtaggen #JePorteMaJupeCommeJeVeux (JagBärMinKjolSomJagVill).
I början av maj förbjöds den algeriska studenten Sofia Djama att skriva sitt slutprov på grund av att hon bar en strax ovanför knäna lång kjol som dömdes ”för kort”. I protest mot beslutet skapade hon Facebook-sidan Ma dignité n’est pas dans la longueur de ma jupe (Min värdighet ligger inte i längden på min kjol) som i dag har 15 000 likes. Hon motiverade sitt beslut på sidan: Sedan när kan någon bedöma min värdighets längd? Här är mina ben och uppmanade bland annat kvinnor att posta bilder på sina ben.
I maj skapades en motkampanj från landets mer konservativa röster under rubriken ”Var en man och beslöja din kvinna” på Facebook. På sidan, som för tillfället verkar vara nedlagd, men som snabbt fick tusentals likes, har algeriska män postat foton av familjemedlemmar i konservativ klädsel med verser från Koranen. Många av männen menar att slöjan och täckande klädsel skyddar kvinnorna från oönskad uppmärksamhet. Med en bild på sidan dras paralleller till en jämförelse mellan två godisklubbor, en inslagen fint i papper och den andra utan papper och täckt i myror under rubriken: ”Du kan inte stoppa dem men du kan skydda dig själv.”
Tunisier reagerade
Debatten spred sig utanför landets gränser och i grannlandet Tunisien fick händelserna snabbt uppmärksamhet. En nätkampanj, driven av Rachid Ben Othman, som arbetar för en människorättsorganisation, utannonserade ”Minikjolens internationella dag”, i solidaritet med Sofia Djama och kvinnor i liknande situation i Algeriet och även i resten av världen, samt i protest mot FB-sidan ”Var en man och beslöja din kvinna”. Den 6 juni hölls en demonstration mot utvecklingen i huvudstaden Tunis.
– Kampanjen var en spontan reaktion på utvecklingen i Algeriet, förklarar kampanjansvariga Othman som menar att Djamas fall är bevis för hur långt det har gått och att slöjan blivit norm i grannlandet.
Sedan revolutionen, menar Othman, att regionen bevittnat en ökning i islamistisk radikalisering där kvinnors rättigheter i högre grad ifrågasätts. Även om initiativet fick mycket uppmärksamhet online var uppslutningen begränsad, något som arrangörerna menade berodde på en rädsla från familj och släkt, liksom från landets islamister. Kampen för kvinnors rättigheter fortsätter och är betydelsefull för Othman som vill utmana samhällets tabu och är orolig för utvecklingen. Samtidigt är Tunisien välkänt för sin starka ställning när det gäller kvinnors rättigheter.
– Jag tror på demonstrationernas makt och kvinnans rätt att få klä sig som hon vill, förklarar 28-åriga ingenjören Ines Romdhane, som inte deltog i demonstrationen på grund av att hon inte var i Tunis i lördags. Samtidigt påpekar Romdhane att det finns bättre sätt för kvinnor att försvara sina rättigheter. Det vore till exempel mer effektivt att bedriva påtryckningar på rättslig väg och på så sätt skapa uppmärksamhet kring frågan. Men den unga tunisiskan är inte orolig för en liknande utveckling i Tunisien.
– Tunisiska kvinnor skulle inte tolerera det, säger hon bestämt.
Elitistisk och västerländsk
Samtidigt, menar Huda Mzioudet, en tunisisk journalist att feminismen i Tunisien tenderar att vara selektiv, på samma sätt som en kvinna ska ha rätt att bära en minikjol så ska hon ha rätt att bära slöja, utan att bli trakasserad.
– Kvinnlig solidaritet är på det sättet elitistisk, selektiv och gränsar till hyckleri, säger Mzioudet.
Men hon stödjer samtidigt initiativet även om hon till viss del är kritisk mot västerländsk feminism av den anledningen att det inte är en ”one size fits all” i regionen. Mellanöstern skulle behöva en mer inkluderande och egensinnig feminismrörelse, menar journalisten.
– Stödet måste vara entydigt och likvärdigt, trakasserier mot kvinnor måste adresseras jämbördigt och inte vara polariserat.
På andra sidan Medelhavet har en annan, om än liknande, debatt kring kvinnans klädsel blommat upp under våren efter att en fransk student i april blev avstängd i två dagar på grund av sin långa kjol. Därefter, i slutet av maj, förbjöds omkring 30 muslimska studenter i Bryssel att gå till skolan på grund av deras långa kjolar som rektorn menade var en religiös symbol och därmed bröt mot skolans ordningsregler. Därför har demonstranter, såväl i Europa som i Tunisien och Algeriet, mobiliserat bakom onlinekampanjen på Twitter #JePorteMaJupeCommeJeVeux (JagBärMinKjolSomJagVill).