Prenumerera

Logga in

Landslagsförberedande fotbollsläger för unga samer

Unga samiska fotbollsspelare deltog i helgen i ett läger i Kiruna och fick chansen att för första gången dra på sig landslagströjorna. Lägret anordnas bland annat för att försöka hålla kvar tonåringar inom idrotten. Både flickor och pojkar deltog och för de som fortsätter finns möjlighet att spela för de samiska dam- eller herrlandslagen.

I helgen anordnade FA Sápmi ett fotbollsläger för samiska ungdomar i Kiruna med deltagare från Norge och Sverige. 33 unga i åldrarna 14-16 år, 18 pojkar och 15 flickor, deltog i lägret som slutade med att de fick spela i samiska landslagströjan i en match mot Kiruna FF. Håkan Kuorak är president för det samiska fotbollslaget FA Sápmi, och han säger i en intervju med Sveriges radio att han hoppas att lägret ska kunna bidra till att fler fortsätter att spela.

– Jag vet ju att många ungdomar slutar spela fotboll när de kommer upp i 14-16 årsåldern och det det här är en sporre för dem. Att det finns en möjlighet. Blir man bra finns det chans att spela för samiska landslaget och kanske få resa ut i världen och se andra fotbollsnationer och andra ställen där landslagen spelar på, säger Håkan Kuorak till Sameradion.

Det samiska landslaget ställde bland annat upp i det fotbolls-VM som arrangeras för nationer och minoriteter som står utanför det internationella Fotbollsförbundet Fifa, ett fotbolls-VM som arrangeras av Conifa och som senast hölls i Östersund förra året, något Feministiskt perspektiv rapporterade om. Conifa bildades för ett par år sedan och kommer att arrangera VM vartannat år och kontinentala mästerskap vartannat. Redan innan Conifas bildande ordnades olika former av världsmästerskap för lag som står utanför Fifa. När VM i Kurdistan hölls år 2012 kom 35 000 besökare till finalen som sedermera vanns av hemmalaget. Inför VM i Östersund förklarade Håkan Kuorak för Feministiskt perspektiv att det finns en styrka i att få representera sitt folk:

– Det häftiga är att se samhörigheten och hur ett folk enas. De andra lagen har också sin historia, ofta en helt annan – men det finns en förståelse lagen emellan.

– En annan häftig grej är att man ju matas med politik i media enbart på regeringsnivå, men nu pratar spelarna om verkliga problem som aldrig skulle lyftas i media eftersom nationalstaten på många håll tystas ner. Sådana historier är ovärderliga.

Eftersom det samiska landslaget deltar i kommande VM och internationella turneringar tror också Håkan Kuorak att det finns stora möjligheter för samiska ungdomar att fortsätta sitt spelande på proffsnivå.

– Blir man bra finns det chanser att bli utlandsproffs, för det finns många som tittar på de här landslagen som är med i Conifas arrangemang eftersom de här spelarna är inte lika dyra som Fifaspelare, säger Håkan Kuorak till Sveriges Radio.

Förutom det samiska herrlandslaget så finns också sedan flera år ett damlag som deltagit i olika internationella turneringar. Bland annat var de med i Viva World Cup som anordnades i Gällivare 2008, liksom i turneringen Arctic Wintergames, en inomhusturnering som arrangeras vartannat år på olika platser i det arktiska området. Nästa upplaga av Arctic Wintergames ska hållas i Nuuk på Grönland i mars nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV