Startsida - Nyheter

Larm om ökad fattigdom bland kvinnor i Storbritannien

I ett pressmeddelande skriver kampanjen A Fair Deal for Women, att det nu för första gången finns fler kvinnor i det brittiska parlamentet än någonsin tidigare, men att frågan är hur framtiden ser ut för landets kvinnor under den konservativa nya regeringen.

Kampanjen visar i detalj hur de konservativas planerade nedskärningar för att åtgärda budgetunderskottet kommer att påverka kvinnors ställning negativt under de kommande fem åren. Organisationerna varnar för att ytterligare nedskärningar kommer att leda till stor kvinnofattigdom i ett land där inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor redan är höga.


Politik som gynnar män

Den nya regeringen planerar nedskärningar med upp till 12 miljarder pund inom välfärden samtidigt som de lovar att minska skatten för 30 miljoner löntagare i landet. Detta kommer enligt kampanjen att gynna män framför kvinnor. Redan i dag är var fjärde kvinna lågavlönad utan arbetstrygghet. Kvinnor är beroende av välfärdstjänsterna för att kunna arbeta och de konservativa har inga planer på att åtgärda kvinnors låga löner, enligt kvinnoorganisationerna. Därmed blir det Storbritanniens kvinnor som i själva verket får betala statens underskott från sina fickor.

– Kvinnor betalade 79 procent av underskottet under den tidigare regeringen. Redan saknar en av fyra mödrar i landet tillräckligt med pengar för att ge mat till sina barn eftersom de konservativa skar ner i barnbidraget.


Kvinnojourer tvingas stänga

Kampanjen uppmanar också regeringen att investera mer i kampen mot våld mot kvinnor. 44 procent av kvinnorna i Storbritannien uppger att de utsatts för våld någon gång under sitt liv. Årligen rapporterar 1,2 miljoner kvinnor att de utsatts för våld inom hemmet. Var nionde minut utsätts en kvinna för våldtäkt. Ändå sparar regeringen in på kvinnojourer och skyddade boenden.

– Den förra regeringen gav 95 procent av kvinnoorganisationerna lägre stöd. Nu med ytterligare nedskärningar på 25 procent kommer många att tvingas att stänga ner.

I ett land där endast 5 procent av mediecheferna är kvinnor, vädjar kampanjen ändå till medierna att ta ansvar i kampen mot våldet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV