I Sverige får unga transpersoner inte själva välja vilket lag de vill spela i. Det får de däremot i Norge. Nu vill RFSL Ungdom att Svenska fotbollförbundet ska ta efter och därmed låta en persons könsidentitet vara det avgörande snarare än som nu låta hormonnivåer och könsorgan styra.
RFSL Ungdom hänvisar i ett pressmeddelande till Riksidrottsförbundets rapport Hbtq och idrott som publicerades 2013 av Frida Darj, Mathilda Piehl och Fia Hjelte där författarna beskrev hur den svenska föreningsidrottens könsindelning gör det svårt för unga transpersoner att delta eftersom det blir intvingade i könsfack. I Norge finns däremot exemplet Nelly, Nelly är transsexuell och har fått spela med tjejlaget något som lyfts fram som ett sätt att inkludera transpersoner i idrotten.
– Att själv få definiera vilket kön man har och att idrotten respekterar det är jätteviktigt. Det är bra när det finns ett system för att få byta lag, så att enskilda tränare inte behöver hantera frågan helt själva. Detta är ett första avgörande steg för att transpersoner ska kunna delta i idrotten på samma villkor som andra, säger Frida Darj, projektledare på RFSL Ungdom, i pressmeddelandet.
Då Svenska fotbollförbundet (SvFF) tillfrågades om regleringar kring vilka som får spela i respektive kill- och tjejlag. Enligt SvFF får tjejspelare spela i killag, men inte tvärtom. I dagsläget skulle alltså Nelly inte fått spela i tjejlag i Sverige.
– Dessa bestämmelser har tillkommit långt tidigare än frågor gällande transpersoner varit aktuella att diskutera. De bygger på gamla traditioner och de synsätt som fanns för länge sedan. De har helt enkelt inte blivit föremål för revidering förrän nu. Vi ser det som en delfråga i en mycket större översyn inom fotbollen där vi tittar på mångfaldsfrågor ifrån ett generellt perspektiv. Arbetet med detta kommer att synas tidigast inför 2016 års tävlingssäsong, säger Christer Malmsten, tävlingschef och biträdande generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet