Startsida - Nyheter

#femiforum15: Socialiserat moderskap som politiskt arv

I ett panelsamtal vid förra helgens Feministiskt forum i Stockholm talade Carmen Blanco Valer, folkhögskolelärare och globalrättviseaktivist, och Diana Mulinari, sociolog och professor i genusvetenskap vid Lunds universitet, om feministers internationella solidaritet.

En av lärdomarna från den latinamerikanska feministiska rörelsen är enligt Diana Mulinari, deras starka övertygelse om seger.

– De är övertygade om att de vinner. De tror på förändringen.

Detta samtidigt som feminister i regionen tolkar det politiska läget på olika sätt, menade Mulinari. Trots skillnader och oenigheter, arbetar latinamerikanska feminister kring gemensamma mål.

En annan aspekt som paneldeltagarna betonade var den latinamerikanska feministiska rörelsens klassperspektiv, något som gör den starkare. Blanco Valer menade att den feministiska agendan i Latinamerika är bredare, den inkluderar kampen för mark och vatten.


Moderskapet

Carmen Blanco Valer tog upp moderskapets roll i latinamerikanska kvinnorörelsen. Synen på moderskap skiljer från den europeiska, detta mest beroende på en lång historia av kamp, bland annat mödrarnas kamp i Argentina. Hon menade att begreppet moderskap har fått en stark och mobiliserande betydelse i Latinamerika.

– I Latinamerika kämpar kvinnor för ”moder jord”, de kämpar för markrätten, som också är en klassfråga. När man frågar kvinnorna varför de gör det svarar de att det är för våra barns framtid.

Det var mödrarna som räddade Argentina. De politiserade moderskapet. Det handlade inte längre om bara mina barn, utan kvinnokämparna ville rädda allas barn, tillade Diana Mulinari.

– Detta är ett politiskt arv för Latinamerika. Ett socialiserat moderskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV