Den svenska fotografen Linda Forsell är aktuell med utställningen Children having Children på det spanska kulturhuset i Guatemala City. Den består av 60-tal verk som inkluderar flickor som hon har följt upp till två år. Reaktionerna är blandade men lämnar ingen oberörd. ”En pojke som var med sin pappa på utställningen svimmade. När han vaknade sade han: ’Jag ska aldrig göra en flicka gravid’, berättade Forsell för Feministiskt perspektivs korrespondent Christin Sandberg.
Den svenska bildfotografen Linda Forsell är aktuell med utställningen Children having Children på Lux, det spanska kulturhuset, i Guatemala City. Precis som titeln antyder är det en utställning om barn som får barn. De osynliga offren för mäns sexuella våld mot flickor står i centrum.
Linda Forsell hade tidigare under två år jobbat med projektet Cause of Death: Woman, om våld mot kvinnor, i tio länder i världen. Efter det kände hon frustration över att våld mot kvinnor är svårt att visualisera i bild.
– Inte ens när det gäller fysiskt våld är det lätt att dokumentera i bild. Männen slår där det inte syns eller där det snabbast går över. Förövarna är ofta smarta, säger hon.
Hon var helt enkelt ute efter att beskriva roten till våldet mot kvinnor visuellt.
– Det är något fel när man ser en 13-årig flicka med en bebis. Det är något som inte stämmer, menar hon.
Och det var den möjligheten att fotografera just det som attraherade henne. Det och det faktum att det inte går att skuldbelägga en 11 eller 13-årig flicka. Genom att slippa diskussionen kring flickornas/kvinnornas eventuellt egna skuld till det som hänt ville hon flytta fokus till rotorsaken: att kvinnor inte har något värde utöver sin funktion.
– En kvinnas värde ligger i att fylla en praktisk funktion för mannen. Hon har inget värde i sig, för att existera, säger Linda Forsell som menar att både män och kvinnor är delaktiga i att upprätthålla detta system.
Många flickor i riskzonen
I Guatemala blev 5 100 flickor mellan 10-14 år gravida under 2014. Majoriteten som ett resultat av våldtäkt, ofta begången av en släkting eller närstående. Detta enligt officiella siffror, vilket innebär att de flickor som finns med i statistiken är de som vid något tillfälle uppsökte en vårdinrättning i landet.
Den rådande straffriheten vad gäller sexuella övergrepp på barn och det faktum att två av fem barn fortfarande föds hemma, utan kontakt med sjukvården, pekar mot att mörkertalet är stort.
Linda Forsell ställer ut ett 60-tal verk som inkluderar nio flickor som hon har följt under upp till två år.
– Den gemensamma nämnaren för de här flickorna är att de inte tycker att de är berättigade till att styra över sina liv, säger hon.
Hon beskriver dem som apatiska, nedstämda, utan vilja och drömmar.
– När jag har frågat hur de tror att barnet kommer att förändra deras liv har de svarat ”inte alls”. De vet inte, säger hon.
Utställningens mottagande
I Guatemala är det i första hand Observatoriet för reproduktiv hälsa, Osar, med ett stort nätverk av lokalorganisationer, som har stöttat projektet och möjliggjort kontakter med flickorna. I gengäld har de fått en fotografiskt stark utställning att visa upp.
– Lindas konst har gett oss ett verktyg att använda i påtryckningsarbetet gentemot politiker och de institutioner som är ansvariga för att se till barns rättigheter och jobba mot våld mot flickor, säger Mirna Montenegro, chef för Osar, en av få institutioner som arbetar med att bevaka de tusentals flickor som utsätts för sexuellt våld och våldtäkt i Guatemala.
Montenegro menar att utställningen ger dem draghjälp för att främja arbetet med att uppmärksamma de många fallen av sexuellt våld mot barn och ge ansikte åt de tusentals offren.
Innan vårt samtal har Mirna Montenegro precis avslutat en rundtur på utställningen tillsammans med flera presidentkandidater i det kommande valet i september. Hon vill få dem att lova att driva politik för att stoppa det utbredda våldet mot flickor och kvinnor.
Linda Forsell hade en önskan att få utställningen presenterad i Guatemala, eftersom hon såg ett behov av att visa upp situationen och få igång en diskussion. Hon tror att det underlättar att komma utifrån när det gäller ett ämne så känsligt som detta.
– Jag kan säga saker som: Vi har abort i Sverige, och på så vis spegla en självklarhet i en annan verklighet, utan att gå in djupare på ämnet, säger hon.
Abort är nämligen förbjudet i Guatemala, även vid våldtäkt. Det är också ett tabubelagt ämne.
Utställningen fick ett fint mottagande. Men det har inte varit självklart för alla att stötta projektet direkt, eftersom det är ett känsligt ämne och många är oroliga för vad det kan innebära för barnen att de exponeras.
Linda Forsell menar att hon har varit mycket försiktig och begränsat riskerna i största möjliga utsträckning genom att till exempel bara fotografera ansiktet på flickor som kan ställas ut utan fara för sina liv. Att ställa flickornas säkerhet i fokus omöjliggjorde till exempel dokumentation av övergrepp begågna av män knutna till drogkartellerna – ett växande problem i landet som innebär att våldet mot flickor och kvinnor både riskerar att öka och intensifieras.
Samtidigt menar hon att det finns ett stort värde i att låta de som vill ställa upp göra det. Förändring kräver i många fall att någon ger ansikte åt statistik som annars bara blir ännu en siffra i högen av information som vi bombarderas med.
– En pojke som var med sin pappa på utställningen svimmade. När han vaknade sade han: ”Jag ska aldrig göra en flicka gravid”, berättar Forsell.