Startsida - Nyheter

Linköping svenska mästare igen

AIK var under press redan innan den andra SM-finalen började. Efter förlusten i onsdag mot Linköping på hemmaplan i Upplands Väsby med 2-0 var AIK tvungna att vinna lördagsmatchen för att få till en tredje och avgörande match. Men efter fem minuter i första period tog LHC ledningen genom sin lagkapten Jenni Asserholt som gjorde 1-0 till hemmapublikens stora glädje. När Linköping vann SM-guldet förra året mot Modo skedde det på bortaplan och både spelare och Linköpingspubliken hade länge sett fram emot möjligheten att få ett guld också på hemmaplan.

Resten av perioden blev mållös, nästa mål kom i andra period, också då efter fem spelade minuter. I ett powerplay-läge kunde Pernilla Winberg sätta 2-0 till LHC. Kort därefter utökade ledningen genom mål från backen Anna Kjellbin som gjorde 3-0. Bara en dryg minut senare gjorde Melinda Olsson dessutom 4-0 till Linköping, något som stod sig perioden ut.

Det var ändå inte ett slaget AIK som kom ut till tredje period. Tvärtom spelade AIK starkt och hade många möjligheter att reducera. Det kollektiv som både spelare och tränare har beskrivit AIK som trädde fram och kämpade för att spräcka nollan bakom Linköpings erfarna målvakt Kim Martín Hasson. Bara sekunder efter tekning i tredje period fick AIK chansen att spela powerplay när Pernilla Winberg utvisas på grund av slashing. AIK:s lagkapten gjorde en bra åkning och kom in framför mål men får inte till något ordentligt skott. AIK fortsätter att spela bra, men Kim Martín Hasson gör inga misstag. Med dryga tre minuter kvar kan i stället Jennifer Wakefield efter snygg åkning bakom mål lägga in pucken bakom AIK:s målvakt Minatsu Murase och göra 5-0.

”Lycklig och lättad”

Med ett par minuter kvar av matchen ställer sig publiken upp och hejar fram sitt lag med stående ovationer och applåder. I slutminuten får AIK powerplay mot Linköping och passar på att plocka ut målvakten men resultatet 5-0 håller sig.

– Jag känner ett stort lugn, samtidigt som det exploderar inom mig. Det är såå välförtjänt, vi har spelat så bra hela säsongen. Med otroligt stöd från publiken, och stående ovationer de sista två minuterna, säger Peter Frantz, LHC:s tränare, till Svt:s reporter efter matchen som direktsändes i Svtplay.

– Jag är lycklig, men det är också en lättnad, säger Kim Martín Hasson efter matchen. Hon har dragits med en höftskada sedan i julas och det har varit osäkert in i det längsta om hon skulle kunna stå i målet:

– Det har varit en fråga varje dag om jag ska spela eller inte, säger hon och hoppas att hon ska kunna spela i VM som inleds i Malmö den 28 mars.

– Självklart har det varit kul med så mycket publik, vi har jobbat så hårt för att få hit publiken, det var en grym känsla, säger Kim Martín Hasson som förutom att spela för laget också jobbar administrativt för klubben.