Startsida - Nyheter

LO ska skärpa kampen mot rasism

Fokuset i LO:s arbete mot rasism och främlingsfientlighet ska ligga på utbildningar och samtal ute i skolorna och på jobben.

– Alla människors lika värde, allas lika rätt. Där är jag orubblig. Alla måste ta ansvar för sin egen människosyn, och vi i facket har grundsynen om människors lika värde, säger LO:s Keth Thapper till Transportarbetaren.

Vad är främlingsfientlighet och vilka är de där rasisterna som ska motarbetas, frågar Transportarbetaren.

– Jag minns en farbror på TCO, han brukade säga att det kan börja med att man bor i en by – och får för sig något om dem som bor i byn intill. Det kan räcka för att trigga i gång rädslan för de andra.

Thapper stödjer Transports linje när facket bestämde sig för att utesluta de aktiva sverigedemokraterna. ”En rasistisk rörelse” kallar hon Sverigedemokraterna (SD).

– Vi måste vara tydliga när vi möter SD:s ledning. Men de 780 000 som röstade på partiet är ju inte främlingsfientliga, de är förda bakom ljuset. Och de har tagit stryk av den politik som förts av Alliansen, säger hon till Transport.

Thapper som gärna kallar sig ”sakfrågetant”, ser fram emot ett starkt och bra beslut från den kommande LO kongressen om hur arbetet mot rasism ska konkret fortsätta under hennes ledning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV