Startsida - Nyheter

Lönerna höjs med flera tusen på äldreboende i Lycksele

Ulrika Jonsson, verksamhetschef på äldreboendet Smedsberget i Lycksele, föreslår att lönerna för erfarna sjuksköterskor höjs med 4 000 kronor per månad. Det rapporterar tidningen Vårdfokus. Ingångslönen kan också komma att höjas om Jonsson får igenom sitt förslag, som dessutom innehåller planer på att anställa fler sjuksköterskor, så att det inte blir för mycket arbete för de andra när någon behöver vara ledig eller är sjuk.

– Det känns fantastiskt bra. Vi har en chef som verkligen förstår den här verksamheten, säger Jennie Eriksson till Vårdfokus.

Hon är en av sjuksköterskorna som omfattas av förslaget. I korthet innebär det att:

  • Befintliga sjuksköterskor som arbetat åtta år eller längre och som har specialistkompetens får ett lönepåslag på 4 000 kronor i månaden.

  • Erfarna sjuksköterskor med efterfrågad vidareutbildning erbjuds en ingångslön på mellan 30 000 och 35 000 kronor. (I dag är ingångslönen för nyexaminerade 26 000 kronor.)

  • Två extra sjuksköterskor anställs för att täcka upp för frånvaro och stärka hemsjukvården.

Ulrika Jonsson räknar inte med att möta några hinder, enligt Vårdfokus.

– Vi har räknat på det här ekonomiskt. I längden kommer det inte att kosta mer än i dag. Lyckas vi rekrytera och behålla de sjuksköterskor vi behöver minskar övertidsuttaget och sjukfrånvaron. Och vi behöver inte plocka in bemanningsföretag som i dag, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV