Startsida - Nyheter

#lönheladagen: 15:51 har blivit 15:56

För tre år sedan gick kvinnorörelseorganisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer samman och bildade 15:51-rörelsen för att sätta tryck i frågan om jämställda löner. Sedan dess har den betalda arbetstiden ökat med totalt fem minuter. I dag är löneskillnaden mellan könen 13,4 procent. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 betyder det att kvinnor jobbar gratis efter kl. 15:56.

På torsdagen bildas den nya siffran för fotografering på Sergels Torg klockan 12.30. Motsvarande fotografering sker på fler orter i Sverige.

Fortfarande tjänar genomsnittskvinnan 4500 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad. På ett år blir det 54 000 kronor och under en livstid tjänar en kvinna i genomsnitt ungefär 3 miljoner kronor mindre än en man.

15:56-rörelsen har formulerat flera krav:

  • Att ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen främjas. Kvinnor och män ska dela lika på ansvar för hem och familj.

  • Skärpta krav på lönekartläggningar. Lönekartläggningar på arbetsplatser ska genomföras varje år istället för vart tredje på arbetsplatser med fler än 10 anställda.

  • Samma rätt till heltidsarbete, för både kvinnor och män.

15:56-rörelsen avser att fortsätta kampanjen till kvinnor har lön hela dagen. Den 8 mars klockan 15:56 manifesterar de för Lön hela dagen. Exakt 15:56 påbörjas en digital manifestation genom hashtagen #lönheladagen!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV