Startsida - Nyheter

Lotta Schelin: ”Viktigt att vi kliver fram och tar ansvar”

Söndagens match mot Schweiz som spelades i Eskilstuna skulle ha slutat med seger, men i stället slutade med en oroväckande och smått chockartad förlust med 1-3. Pia Sundhage som var mycket missnöjd efter söndagens insats sammanfattade förändringar i spelet till mötet med Danmark som spelas på onsdagen på Tele 2 Arena.

– Vi har tittat på att inte ta så stora risker och inte vara naiva i vårt anfallsspel. Vi behöver komma till den sista tredjedelen och när vi kommer dit har vi spelare som kan hitta på roliga saker.

– Vi behöver vara klokare när vi tar oss till sista tredjedelen och därför blir vårt försvarsspel tajtare.


Pia Sundhage.


I matchen mot Danmark handlar det också att gå in hårdare i närkamperna:

– Vi behöver sätta emot i närkamperna. Det duger inte att bara att gå dit och stå i position utan att jag som spelare kliver fram och försöker vinna boll.

– Klassiskt spel som bra press på bollhållaren tills vi vinner boll, sade Sundhage som var nöjd med att spelarna kändes alerta och var fullt laddade under träningen:

– Det viktigaste var att jag såg pigga ögon. Alla vill spela i startelvan och konkurrensen som finns på olika platser kändes därute i dag, i positiv mening sade hon.

Elin Rubensson skadades under träningen och kan inte spela under onsdagen. Pia Sundhage sade att det antingen blir Sara Thunebro eller Jessica Samuelsson som blir ersättare. Rubensson fick en boll i bakhuvudet och fick vissa synrubbningar och måste vila i åtminstone sex dagar.

Assisterande förbundskapten Lilie Persson sade under tisdagen att måndagen hade varit mörk men att de laddat om och nu såg ljust på läget och kände revanschlusta:

– Igår var vi som det blir efter en förlust, i gropen och gräver, men i dag är en ny dag, solen skiner, har haft bra snack med spelarna och bra snack med oss själva så i dag ser det ljust ut.

– I morgon vill vi se ett Sverige som inte är så naiva i sitt anfallsspel, som är lite noggrannare, och som är mer kompakta i sitt försvarsspel och som inte bjuder till så mycket som vi gjorde senast, och som vi även gjort tidigare, sade Lilie Persson.


Lotta Schelin.


Hon förklarade att överlåtit ansvar på spelarna, att spelarna kan agera som coacher för sig själva och för varandra, och hon sade att det också hände direkt efter förlusten i söndags då spelarna samlades i omklädningsrummet och gick igenom matchen. Lotta Schelin som gjorde Sveriges enda mål mot Schweiz sade till Feministiskt Perspektiv att det var mycket som sades efter matchen i söndags:

– Det handlar mycket om vissa saker som vi har lovat varandra och som vi påminner varandra om, just ta ansvar, att det inte bara är några få som kan göra det utan vi behöver elva plus de som för stunden är på bänken. Det är superviktigt och kan alla ta det ansvaret och känna att det gör någonting om de tar det ansvaret så är det jättebra och det är dit vi vill nå.

– Det är ju ingenting som förändras på en natt, kunskapsmässigt och fotbollsmässigt är det inget som har förändrats men ibland handlar det bara om att få folk att tända till och hamna rätt och mentalt ladda om.

– Det handlar om att vi får snacka ihop oss under match och rätta till grejer direkt, inte efter match och inte i halvlek.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV