Startsida - Nyheter

LSS ses över efter skarp kritik

Jämställdhetsminister Åsa Regnér ska se över Lagen om stöd och service, det meddelade hon genom en debattartikel i Svenska dagbladet. Kritiken har varit hård mot lagen som, enligt många, tolkas allt hårdare för att hålla ned kostnaderna.

”Jag har mött både enskilda personer med funktionsnedsättningar och företrädare för funktionshinderrörelsen som berättar om hur det blivit allt svårare att till exempel få ledsagning när man inte ser. Dövblinda som berättar att de inte får inte tolkhjälp i tillräcklig omfattning. Jag har mött personer med utvecklingsstörning som helst skulle vilja flytta till ett gruppboende med personal som kan ge dem individuell hjälp men det finns inget sådant boende”, skriver ministern.

En viktig angelägenhet som Åsa Regnér pekar ut är varför män är överrepresenterade när det gäller stöd av LSS. Vinstfrågan är också högaktuell för en ny utredning av lagen.

”Det är viktigt för legitimiteten att medel som betalas ut för personlig assistans oförkortat går till detta ändamål. En viktig fråga är därför om dagens ersättningssystem driver upp kostnaderna utan att det gagnar enskilda brukare”, skriver Åsa Regnér.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV