Startsida - Nyheter

Mahienour El-Massry fängslas

Mahienour El-Massry närvarade, tillsammans med en annan aktivist Youssef Shaban, som planerat vid en domstol i hemstaden Alexandria för att överklaga en tidigare dom, men istället greps de och fördes till fängelse. Varken anhöriga eller journalister fick tillträde till domstolssalen, enligt El-Massrys advokat.

Mahienour El-Massry och en rad andra aktivister är dömda till två års fängelse efter en demonstration 2013 mot den nu avsatte och dömde president Mohammed Morsi. De är anklagade för att ha stormat in en polisstation och hotat poliser.

Domen mot Mahienour El-Massry och nio andra icke-islamistiska aktivister grundar sig på den kontroversiella lag som godkändes i november 2013 och som inskränker demonstrationsrätten.

Mahienour al-Massry är ett välkänt namn och en respekterad politisk figur i Alexandria. Hon har spelat en avgörande roll i protesterna mot både Hosni Mubarak, Mohammed Morsi och militären. Hennes vänner minns att i början av revolutionen mot Mubarak, då det fortfarande var få som vågade höja rösten, var det hon som ledde protesterna. ”Vi bara sprang bakom henne och ropade vad hon ropade, efter två minuter var vi 20 och efter ett tag blev vi 300 som gick bakom henne i ett demonstrationståg på Alexandrias gator.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV