Prenumerera

Logga in

Malmö engagerar sig för människor på flykt

Välkommen till Sverige. En skylt hälsar nyanlända till Malmö Centralstation välkomna på flera språk. På flera håll i Malmö har frivilliga engagerat sig i ett mottagande av flyktingar som just anlänt till Sverige. Dahlia Naji har talat med människor på centralen och kulturhuset Kontrapunkt, som blivit två samlingspunkter för solidaritetsarbetet.

På Centralstationen håller människor i blandade åldrar på att packa upp påsar med sådant som skänkts till de som är på flykt och som når Malmö. På ett stort bord bredvid ställs vatten och juicer upp bredvid frukt, barnmat och leksaker.

Några meter bort i ankomsthallen är skyltar uppsatta på glasväggarna. ”Finland” och ”Olso” är handskrivet på svenska och arabiska. Under skyltarna sitter två personer redo att guida människor vidare. En av dem är Sara Wåhlin som suttit här sen hon slutade jobbet. Hon har varit här under gårdagen också och hon berättar att det under nätterna kommit många människor som fått hjälp att köpa biljetter för att åka vidare till grannländerna.

– Det är ingen särskild organisation eller förening som står bakom detta, vi är olika nätverk som gör det här, säger Sara Wåhlin som själv är aktiv i Asylgruppen.

En annan av de frivilliga på Centralstationen är Abdul Alkareem. Han kom själv som flykting från Syrien för 10 månader sedan. Han pratar engelska och arabiska och är här för att tolka och hjälpa nyalända att få husrum och sängplats för natten.

Här står också Suzan Sertdemir som kom till centralen för att skänka leksaker. Sedan frågade hon om hon kunde hjälpa till.

– Jag pratar turkiska och kurdiska och kommer att vara här i några timmar.

En bit bort står Lasse Lähn från Röda Korset tillsammans med två kollegor.

Falska rykten

Lasse Lähn berättar att de är här på uppdrag av Jernhusen som äger fastigheten och SJ.

Han hoppas att människorna som är på flykt får rätt budskap och information. Han har hört falska rykten spridas om polisen. Till exempel att man inte kan åka direkttåg mellan Malmö och Stockholm eftersom polisen kommer stå där, redo att hämta och skicka tillbaka folk.

– Det är inget jag fått verifierat och det kanske är historier som bygger på hur grannlandet har agerat, säger han.

Vissa håller ett öga på tidtabellen över ankommande tåg från Köpenhamn. Nästa tåg ankommer 20.26 men verkar vara några minuter sent. De flesta som kommer från Köpenhamn åker på nätterna eftersom det sägs att kontrollerna är färre då. Men flera av de frivilliga säger också att trafiken på Öresundsbron, mellan Köpenhamn och Malmö, ibland har stoppats under nätterna.

Detta är något som Lars Förstell, informatör vid polisen i Skåne inte hört något om. Han förklarar att om Öresundsbron skulle stängas på grund av dåligt väder informeras polisen i Malmö.

– Om bron stängs av på grund av att det blåser kraftigt så får vi veta det men jag har inte hört talas om några avstängningar. Är du säker på att du inte menar mellan Tyskland och Danmark?

Redo att ta emot

På andra sidan stan, på kulturhuset Kontrapunkt har det de senaste dagarna vällt in donationer av förnödenheter som mat, skor, kläder, värktabletter, blöjor och hygienartiklar efter uppmaningar i sociala medier. Under tisdagskvällen är det donations-stopp men Kontrapunkt fortsätter under veckan att kommunicera särskilda behov genom sin Facebook-sida.

I lokalerna på Västanforsgatan har flera frivilliga engagerat sig och sedan måndagen har de varit förberedda på att kunna erbjuda duschar, sovplatser och måltider till människor på flykt. Flera läkar- och sjuksköterskestudenter, såväl som yrkesverksamma, finns här för att göra en första bedömning av de som känner fysiska besvär efter flera dagar på flykt. Här har också funnits tolkar och jurister som svarat på frågor om asylrätt. Vid 22-tiden på tisdagen sitter en familj och samtalar med några volontärer på arabiska, andra ligger redan nerbäddade i sovutrymmena.

Ali Jehad från Lund är en av de som under tisdagen varit på plats och hjälpt till i över ett dygn.

– I går natt var det mycket folk här. Vi fick höra att tjugofyra personer var på väg hit, först kom tolv stycken och mitt i natten kom sju personer till, säger han.

Under det senaste dygnet har han hjälpt till att sortera donationer och sett till att allt är i ordning. Han pratar arabiska och har också kunnat översätta information till nyanlända.

Han berättar att det under måndagskvällen fanns en del som körde svarttaxi på många ställen i Malmö. Flera svarttaxi-förare tog kontakt med flyktingar och erbjöd sig att köra eller köpa biljetter till bland annat Stockholm till tredubbelt pris.

– Jag visade att de kunde få tag i tågbiljetter mycket billigare, då fick de mer tillit till oss och insåg att vi ville hjälpa dem, säger Ali Jehad.

En av de som tillbringade natten på Kontrapunkt är Mohammad Houri som lämnat Syrien. Han berättar att han var utmattad och törstig när han kom till Malmö genom Köpenhamn under måndagen. I Rödby blev han stoppad och fick springa förbi kontrollerna. Mohammad Houri berättar att han alltid gillat Sverige, han gillar att Sverige står för de mänskliga rättigheterna, att det är ett land som värderar kunskap och vetenskap.

– Jag hade tänkt mig att jag skulle komma hit som utbytesstudent eller kanske för att jobba. Men jag trodde aldrig att jag skulle vara här som krigsflykting, säger han.

Flera månader resväg

Mohammad Houri fortsätter berätta att han inte träffat sin familj på tre år eftersom han sedan 2012 levt gömd i öknen kring Raqqah för att komma undan IS. Ändå fick de tag i honom vid tre olika tillfällen, senast när han skulle passera gränsen till Turkiet för ett år sedan.

– De satte ett svart skynke över mitt huvud. Jag har trott att jag skulle dö tre gånger. Jag har fortfarande mardrömmar om att någon sparkar in dörren till mitt rum, säger han.

När Mohammad Houri skulle ta sig till Italien över Medelhavet sjönk båten. Han och flera andra människor på flykt blev upphämtade av räddningsbåtar och avsläppta i Grekland. Därifrån har han tagit sig norrut i flera månader.

– Visst är jag från Syrien men jag blev ändå chockad över hur de behandlar människor i Ungern. Rasismen är så stark. Ingen ville hjälpa oss. Taxibilar stannar inte ens för en gravid kvinna för att hon flykting, säger Mohammad Houri.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, tycker att rapporteringen kring flyktingkrisen blivit lite konstig de senaste dagarna. Det som händer nu och som pågått i Europa de senaste dagarna är inga nyheter, människor har varit på flykt under horribla omständigheter under de senaste åren.

– Just nu springer alla på samma boll men såhär har det sett ut hela tiden. Skillnaden här är att man från allmänhetens sida har kunnat följa många människor på flykt genom Europa. Tidigare har ljuset inte fallit på den utsatta gruppen, säger Fredrik Bengtsson.

Just nu sprids allt fler bilder och filmer på flyktingar som springer över taggtråd i Europa. Och allt fler väljer att engagera sig.

Sällsynt med humanitära undantag

De senaste dagarna har polisen gripit 14 personer misstänkta för människosmuggling. Av dem ska några ha plockat upp flera asylsökande från olika delar av Europa i sina privata bilar.

Polisen följer utlänningslagen som säger att den som hjälper en person som inte är svensk medborgare att utan tillstånd komma in i eller passera genom Sverige döms för människosmuggling. Detta gäller alltså även om brottet inte skett mot ersättning utan av ren välvilja.

När jag pratar med Ali Jehad på torsdagskvällen berättar han att han inte sovit många timmar sen vi sågs. Han har varit i köket på Kontrapunkt och fortsatt tolka till de nyanlända som pratar arabiska.

– Vi behöver fler tolkar som pratar persiska, säger han.

Det som sker nu är en stor uppslutning av civila krafter inte bara i Malmö utan även i Stockholm och Göteborg. Det återstår att se om människor som flytt kommer få återförenas med sin familj och till slut komma över sina mardrömmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV