Nyheter

Många döda i flera självmordsdåd i Nigeria

Det var kort efter fyra på eftermiddagen på en marknad för mobiltelefoner som de två flickorna sprängde sig i luften och tog ett dussintal andra människor med sig i döden. Enligt en polisman kom flickorna i en minibuss, den ena gick in på marknaden och den andra stannade utanför och utlöste sina självmordsbälten. Femton personer dödades.

Dagen innan genomfördes en självmordsattack i Yola, även där vid en marknadsplats. När marknadsdagen gick mot sitt slut och försäljarna höll på att packa ihop sina varor detonerade en sprängladdning, i vad som tros vara ett självmordsattentat, och dödade folk som rörde sig på platsen som förutom marknad också hyser restauranger och en moské. Det är andra gången på tre veckor som staden Yola utsätts för ett självmordsdåd. I oktober dödades 42 personer i två självmordsattacker i två städer, en av attackerna riktades mot en moské i Yola. Även Kano har utsatts för attacker tidigare, genomförda av just flickor som sprängt sig själva i luften, rapporterar the Guardian.

Många av dessa flickor tros vara tvingade bli självmordsbombare åt Boko Haram. Det faktum att många av dem är så unga, i flera fall barn, tyder på det. I februari i år tros en flicka ha varit bara sju år när hon sprängde sig själv i luften i och dödade fem personer. Och under sommaren förra året genomfördes omkring 30 självmordsattacker av kvinnor och flickor i Nigeria.

Boko Haram har flera gånger gjort dödliga räder in i grannlandet och i februari i år genomförde gruppen en massaker i vilken upp emot 90 personer dödades i Fotokol. I mars i år svor Boko Haram en trohetsed till IS och deklarerade sig som Islamic State’s West Africa Province (ISWAP), eller Västra provinsen. De har också dödat fler människor än IS (Daesh). Tillsammans står de båda grupperna för 51 procent av alla dödade i terrordåd. Antalet dödade i terrordåd i Nigeria steg förra året med 300 procent, och 7 512 människor ska enligt Global Terrorism Index ha fallit offer för terrorn förra året. Både muslimer och kristna utgör måltavla för den islamistiska gruppen som har dödat mer än 15 000 personer sedan de började med våldsamma strider 2009 i syfte att upprätta en stat.

Efter kritiken mot Facebook för att man aktiverade en safety check-funktion vid attackerna i Paris men inte vid bombdåden i Beirut dagen innan, gjorde Facebook det möjligt för människor att visa för anhöriga att man mådde bra efter dådet i Yola.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV