Startsida - Nyheter

Mansdominerat på Sveriges tio största festivaler 2015

Måndag den C. Några procent fler kvinnodominerade akter syns, men långt ifrån alla festivaler bidrar till förbättring.

– Tyvärr är det tydligt att festivaler som tidigare visat ett ointresse av att arbeta med jämställdhet fortsätter att ha en hög mansdominans på scenen, konstaterar Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

För tredje året i rad sammanställer föreningen Jämställd festival könsfördelningen på de svenska festivalscenerna. Resultatet släpptes i måndags och trots att flera av festivalerna ännu inte släppt alla sina bokningar menar Kristina Wicksell att prognosen ger en god indikation på hur det ligger till med könsrepresentationen på Sveriges festivalscener.

Vid mätningen 2014 var 73 procent av akterna mansdominerade, 24 procent kvinnodominerade och resterande tre procent mixade akter. I år ser det ut att bli 70 procent män, 27 procent kvinnor och tre procent mixade akter på Sveriges tio största festivaler. Några ynka procents förbättring mot en jämställd festivalscen, men långt ifrån samtliga av Sveriges festivaler bidrar till de förbättrade siffrorna.

Störst andel bokade kvinnliga akter har Folk- och världsmusikfestivalen Urkult med hela 59 procent band med bara kvinnliga musiker. En klar förändring i jämförelse med förra årets 37 procent, konstaterar jämställd festival. Även Sthlm music & arts hamnar i toppen med sina 50 procentenheter vardera mans – och kvinnodominerade akter.

Längst ner på listan återfinns även i år Sweden rock med fyra procent, respektive Getaway rock med fem procent kvinnodominerade akter. Precis samma siffror som i fjol. Jämställd festival har tidigare varit i kontakt med båda festivalerna som beklagar den skeva fördelningen, och hoppas på förbättring. Dock finns ett svagt intresse då inget försök till förbättring görs, konstaterar Wicksell.

I år har Jämställd festival, med inspiration från musikmagasinet och tv-kanalen AUX, tagit bort de mansdominerade akterna från de minst jämställda festivalernas affischer. Detta gav minst sagt avskalade resultat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV