Startsida - Nyheter

Med kroppen som medicin för att läka själen

Sedan årsskiftet arrangerar psykiatern Jill Taube danskurser varje vecka i Stockholm. Dansen kombineras med teorier om hälsa och dans. Tillsammans med två kollegor har hon startat upp DansSteget, danslektioner för personer med psykisk ohälsa. Anledningen till uppstarten är att hon vet hur viktigt det är att både kroppen och själen tillsammans mår bra. Hon vet, inte bara genom sitt arbete som psykiater och från forskning, utan också av egen erfarenhet att fysisk aktivitet har en positiv effekt på den psykiska hälsan.

– Jag har som så många andra en gråsvart sida. Under en period blev det för mycket för mig. Arbete, studier och att vara förälder åt tre barn krävde mycket. Motionen prioriterades bort och jag tror att det bidrog till att jag gick in i en depression. Dansen har hjälpt mig mycket, de hälsofrämjande effekterna av fysisk aktivitet är enorma, säger Jill Taube.

Jill Taube arbetar halvtid på en mottagning för personer med utmattningssyndrom och halvtid med sitt eget företag Själ och kropp, som till stor del går ut på att blogga och hålla i föreläsningar om psykisk och fysisk hälsa. DansSteget som hon kallar för sin ”egen lilla baby” föddes ur en idé om att tillgängliggöra dans för personer som i annat fall inte vågar eller kan gå ut och dansa, och på samma gång förena dans med kunskap om dess hälsofrämjande effekter.

– DansSteget började som ett pilotprojekt med enstaka träffar men sedan början av året har vi startat en studiecirkel och erbjuder regelbundna lektioner. Det handlar om dansglädje till alla, oavsett fobier och andra sociala hinder.


Fysisk aktivitet för själen

Sedan 2002 kan läkare och annan legitimerad sjukvårdspersonal skriva ut fysisk aktivitet som behandling i stället för läkemedel, för patienter med lätt till måttlig depression. Vid depression har forskning visat att antidepressiv effekt uppnås efter nio till tio veckors träning. Fysisk aktivitet, liksom antidepressiv medicin, stimulerar nybildning av celler i hjärnan, som är en viktig del i det själsliga läkandet.

– Depression kan leda till en tillfällig kognitiv svikt. Minne och inlärning blir sämre. Vid depression tar det längre tid för celler att bildas. Fysisk aktivitet verkar ha en positiv effekt på just minne och inlärningsförmåga.

Fysisk aktivitet på recept skrivs oftast ut via vårdcentralerna, men alla läkare och vårdpersonal med legitimation kan skriva ut ett recept om de tror att sjukdomen eller besvären kan lindras med motion. Den fysiska aktiviteten fungerar både förebyggande och i behandling, exempelvis mot högt blodtryck, risk för diabetes, demenssjukdom, psykisk nedstämdhet och depressioner.

I Fyss 2015, handboken som beskriver fysisk aktivitet som behandling bland annat för depression, och som Jill Taube varit med och tagit fram, framförs några antaganden om hur kroppen påverkas av fysisk aktivitet. Några av träningens positiva biverkningar är att den för med sig positiva tankar och känslor, ökat självförtroende och ökad tilltro att klara av saker.


 Kvinnor mår sämre än män

Det är väl känt att kvinnor oftare lider av depressioner jämfört med män. Likaså mår unga tjejer sämre än unga killar. Men psykisk ohälsa i allmänhet, där just depression är en stor del, är inget ovanligt, var fjärde person kommer någon gång i livet drabbas av någon form av psykisk ohälsa. Jill Taube poängterar att det är viktigt att inte diskutera utifrån ett kategoriskt ”vi och dem”-perspektiv.

– Alla kan må dåligt och det är viktigt att förstå att det är mänskligt. Att det inte finns några vattentäta skott emellan att vara frisk eller sjuk. Fysisk aktivitet har hjälpt många att må bättre och dans som är min passion handlar mycket om kontaktskapande, fysisk beröring, utveckling och inlärning. Tyvärr är det flest kvinnor som kommer till DansSteget, men jag hoppas att män också kommer visa intresse. Jag hoppas också att vår verksamhet ska bli beforskad och förknippas med hälsofrämjande aktivitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV