Nyheter

Medlingsinstitutet får ny generaldirektör

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund tror inte att det har någon större betydelse att Carina Gunnarsson börjar så tätt inpå avtalsrörelsen.

– Egentligen finns det aldrig något bra läge, säger hon, men Claes Strååth måste få sluta någon gång. Dessutom kan Carina Gunnarsson arbetsmarknadsfrågor efter sitt arbete i domstolen. Hon har en tydlig instruktion och kommer säkert att se till att lära känna parterna för att skaffa sig den kunskap som hon behöver.

IF Metalls Anders Ferbe är betydligt mer bekymrad. Till Dagens arbete säger han att det är en stor brist att den nya generaldirektören inte funnits i någon av partsorganisationerna.

– Förhandlingar är inte juridik, fortsätter han. Förhandlingar är allt annat än juridik. Istället gäller det att hitta smart lösningar, se utvägar ur besvärliga, fastlåsta positioner. Ju mer erfarenhet man har av att hitta sådana lösningar, desto bättre förutsättningar har man iuppdraget att leda Medlingsinstitutet.

Carina Gunnarsson, 60, har en lång meritlista. Fiskalsaspirant och fiskal i hovrätten, sekreterare i Arbetsdomstolen, utredningssekreterare och rättssakkunnig i justitiedepartementet, tingsfiskal i Stockholms tingsrätt, adjungerad ledamot och hovrättsassessor i hovrätten, rättssakkunnig och kansliråd i justitiedepartementet och under den tiden vice ordförande, sedan ordförande i Arbetsdomstolen.

Carina Gunnarsson tillträder sin nya tjänst i september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV