Startsida - Nyheter

Minoritetsstyre i Malmö sedan V förkastat ultimatum om skatten

I måndags sprack det rödgröna styret i Malmö sedan Vänsterpartiet (V) lämnat budgetförhandlingarna. Partiet kunde inte acceptera Socialdemokraternas och Miljöpartiets ultimatum om oförändrad kommunalskatt. Enligt V:s beräkningar skulle det innebära 100 miljoner kronor i generella nedskärningar i Malmö stads budget. Nedskärningar som medlemmarna genom en omröstning på måndagskvällen enhälligt sade nej till.

– Vilket är i linje med den politik vi gick till val med i höstas. Vi har varken fått förhandla eller fått ta del av den budget som S och MP kommit överens om. Det enda vi har en fått på förhandlingsbordet är att ta ställning till en nedskärning på 100 miljoner kronor. Vi vill förhandla fram en hel budget för Malmö och vi vill ha ett samarbete för Malmö blir bättre med Vänsterpartiet, säger Hanna Gedin (V) kommunalråd.

Beräkningarna bygger på att kostnader för ökade priser och löner inte fullt ut räknats upp, och enligt kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh ryms satsningar i den nya S-MP budgeten:

– Vi klarar att rikta pengar till förskola och skola, säger hon till Sydsvenskan.

Förra året höjde majoriteten skatten med 30 öre. S, MP och V har styrt Malmö i majoritet sedan 2006. Efter valet 2014 har de 33 av 61 mandat i fullmäktige. V var mest framgångsrikt av de tre partierna och ökade med tre procentenheter till 8,5 procent. Sprickan i budgetförhandlingarna innebär att S och MP regerar i minoritet, både i Malmö och på riksplanet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV