Inom kort släpps boken Det RIKTIGA landslaget av Feministiskt Perspektivs fotbollsreporter Moa Svan. Vi ringde upp henne för att prata om boken, fotbolls-VM, och det riktiga landslaget.
Det var de senaste årens fotbollsgalor som fick Moa Svan att spetsa pennan. Under fotbollsgalan 2013 fick Anders Svensson en bil för att han spelat rekordmånga herrlandslagsmatcher medan Therese Sjögran som spelat långt fler landskamper, 40 stycken fler för att vara exakt, fick vara utan bil. Ja, det var den galan där eftermälet blev att Svenska fotbollförbundet gick ut i efterhand och hävdade att man visst hade tänkt att belöna Sjögran med en bil (och stavade hennes namn fel i pressmeddelandet), och då Zlatan i en intervju tyckte att hon ju kunde få hans cykel, något Moa Svan skrev flera uppmärksammade krönikor om i Feministiskt Perspektiv.
Och det blev knappast bättre under 2014 års fotbollsgala: Då klipptes ett inplanerat hyllningsinslag för Therese Sjögran helt sonika bort. När Moa Svan såg debaclet upprepas ringde hon upp Leopards förlagschef Moa Elf Karlén och sade att det var dags att skriva en bok. I dag tisdag är det releasefest för boken Det RIKTIGA landslaget i Stockholm som alltså handlar om ett landslag som spelar i VM något som herrlandslaget inte lyckats med de senaste två mästerskapen. Boken kommer alldeles lagom till VM i Kanada som kommer att spelas mellan den 6 juni och den 5 juli.
Kan du berätta lite vad Det RIKTIGA landslaget handlar om?
– Jag började ju under Fotbollsgalan. Hela syftet är att få fler att gilla landslaget, och begrava herrlandslaget, att folk ska få veta mer om spelarna och hur laget är uppbyggt, och att koppla ihop feminism och idrotten. Feministisk framgång och idrott hör ihop.
Nilla Fischer och Moa Svan, Algarve 2014. Foto: Maria Åkesson.
Moa Svan pekar på att en viktig del i utvecklingen av fotbollen har att göra med en förändring som sjösattes på 1950-talet i Sverige då den svenska regeringen utvecklade en tanke om idrott för alla, och på 1960-talet kom en utredning som hette just Idrott åt alla och i samband med det förband sig riksidrottsförbundet att öppna upp idrotten för alla för att få starkare ekonomiskt stöd från samhället. Detta ledde till att det blev lönsamt att organisera idrott för barn och den moderna barn- och ungdomsidrotten föddes, vilket också innebar att idrottsföreningarna var tvungna att bereda plats också för flickor.
– Jag börjar mer och mer förstå hur värdefullt det är för hela fotbollsrörelsen att tjejer och kvinnor spelar fotboll. Därför är det viktigt att komma ihåg att man har ett värde. Tjejer drar in pengar till idrottsrörelsen redan när de är barn, det är fördelningen av de pengarna som är intressant att diskutera.
Varför kan man inte heja på både herrlandslaget och det riktiga landslaget?
– Jag tycker inte att man ska behöva heja på herrlandslaget, för att det tar så mycket tid. Den tiden som jag inte lägger på herrlandslaget kan jag lägga på att följa damerna på Instagram, till exempel. Det är inte förrän man väljer att följa det riktiga landslaget som man märker hur orättvist fördelade resurser och uppmärksamhet är. Och att göra herrlandslaget till substitut leder till att man kan jättemycket om Zlatan men inte om Marta. Herrlandslaget behöver inte mer uppmärksamhet, jag har läst igenom utredningar och delbetänkanden om fotboll som är så bristfälliga då de utgår från herrfotbollen och missar totalt damfotbollen.
Blir det Kosse som kliver fram och avgör? Foto: Bella Frank
Du säger bland annat att du vill att titeln ska sluta vara provocerande: kan du förklara – varför är titeln provocerande och varför kommer den att sluta vara det när folk har läst?
– Det mesta man säger som är nytt reagerar folk på, antingen blir man provocerad eller tycker det är kul, men när man hört det sägas många gånger så blir man inte så provocerad längre.
Hur skiljer sig dagens landslag från det landslag som tog VM-silver 2003?
– De skiljer sig väldigt mycket åt, inte så mycket spelmässigt men vilka förväntningar de har på sig. Och i dagens landslag spelar nästan bara heltidsproffs, vissa med riktigt bra löner. Det var efter 2003 som lönerna började komma igång och Allsvenskan börjades visa på tv och lönerna har ökat mycket sedan dess. Då sågs fotbollen mer som en hobby. Tack vare att Victoria Svensson och de andra spelade så bra som de gjorde ändrades mycket. Bland annat fattade Umeå kommun politiska beslut, Umeå IK tänkte på PR, och damerna fick välja sina träningstider först och då valde de dagtid som gjorde att kunde träna mer, och det är bara ett exempel. Västerbotten är ett av de mer jämställda länen när det gäller fotboll.
Caroline Seger och Malin Diaz, några att hålla koll på i VM. Foto: Bella Frank
Landslaget landade ju i helgen i Kanada inför VM och snart ska du själv dit med din familj, hur laddar du inför VM?
– Jag laddar genom att läsa guidebok över Kanada och planera resan – om de går till semi och final, de spelar i olika städer och vi måste bestämma innan vi åker vilka städer vi åker till. Det gör att jag kan föreställa mig arenorna.
Vilka spelare bör vi tittare hålla extra utkik efter?
– Någonting som alltid är kul att se och extra kul att se på plats är Caroline Segers roll på mittfältet, hon är alltid är aktiv även när hon inte har boll, hon styr spelet mycket. Om Seger har lite boll har motståndarna listat ut att hon är så pass viktig, då kommer det bli mer intressant med de lite yngre spelarna som ingen tror är kapabla att göra något farligt, så som det var för Josefine Öqvist som VM-debuterade 2003 och som ingen som hade räknat med.
– Lotta Schelin är den stora målgöraren speciellt när hon får bollen solo. På hörnorna är Nilla Fischer farlig när hon nickar. Malin Diaz som gör sitt första VM spelade i Tyresö, hon är ung men har ändå en unik erfarenhet. Hon har också ett jättebra spel med Seger. Henne ska man hålla utkik för. Och Kosse [Kosovare Asllani], hon har inte fått det där riktigt stora genombrottet men man väntar någonstans på att hon ska få avgöra VM, det hade varit roligt om det är Kosse som kliver in och gör de avgörande målen.