Tillväxten har blivit politikens heliga ko, vars värde för välstånd, välfärd och ett gott liv betraktas som obestridligt. Men man kan också se målet om en ständigt ökad tillväxt som ett hot. Mot miljön, mot jämlikhet, jämställdhet och mot mänskliga rättigheter.
– Istället för att betrakta ekonomisk tillväxt som ett medel att nå välstånd, har tillväxt blivit ett mål i sig, säger Alexander Paulsson, lektor i företagsekonomi vid Lunds universitet.
Tillsammans med kolleger från ett flertal discipliner har Alexander Paulsson dragit i gång ett tvärvetenskapligt projekt om degrowth, eller otillväxt. Ett begrepp många misstar för att vara liktydigt med negativ ekonomisk tillväxt eller kraftigt sänkt levnadsstandard.
– Otillväxt innebär en planerad framtid med en stabil ekonomi. Men det betyder att vi verkligen diskuterar vad välstånd är, säger han.
Projektet utgår ifrån att ekonomiskt tillväxt gynnar de redan gynnade och att den har en negativ inverkan på miljön. Det är inte rimligt, menar Alexander Paulsson, att de rikaste länderna fortsätter att exploatera jordens ändliga resurser och även står för den största negativa klimatpåverkan.
– Gulfstaterna har bland världens högsta BNP-tillväxt, men också den snabbaste ökningen av koldioxidutsläpp, säger Alexander Paulsson, och outsourcingen av miljöfarlig tillverkning i Kina förtar effekterna av alla försök att värna miljön.
I bland annat Frankrike har diskussionen om otillväxt pågått i fler år. Kritiken av rådande ekonomiska system kommer från olika sociala rörelser men känns också igen från 1970-talets gröna vågen och vänsterpolitik. Många anser dock att begreppet är alltför luddigt. Det är bland annat det forskningsgruppen i Lund ska försöka råda bot på under de åtta månader projektet pågår.
– Några få personer äger allt mer av jordens tillgångar, inkomstklyftorna har ökat mer än tillväxten, säger Alexander Paulsson. Och inget land har hittills lyckats frikoppla ekonomiskt tillväxt från klimatpåverkan.
Det ekonomiska systemet måste förändras radikalt bland annat när det gäller synen på ägande.
– Man kan diskutera begrepp som nyttjanderätt istället, anser Alexander Paulsson, hur använder vi resurserna så att de är till mest nytta för oss alla?
Otillväxt innebär även en rejäl omfördelning.
– De som drabbas allra värst av klimatförändringarna är också de som fått minst del av den ekonomiska tillväxten, säger Alexander Paulsson.
Målet för gruppen är att hitta möjliga vägar till ett mer miljövänligt och rättvist samhälle genom att undersöka vad otillväxt betyder i relation till exempelvis kön, klass och etnicitet.