Prenumerera

Logga in

Moldavien: Eftersom vi bor här

Ruttna ägg, hot och glåpord, men ändå en fullföljd pridemarsch. Moldavien, ett av Europas fattigaste länder, men ett av få i regionen som har en återkommande pridemarsch. Sanna Samuelsson rapporterar från Pride i Chișinău, Moldavien.

På dansgolvet i Chișinău spelar de Umbrella med Rihanna och vi skämtar om att den låten har fått en helt ny innebörd nu. Vi syftar på paraplyerna som vissa använde under pridemarschen tidigare idag mot de ruttna ägg som kastades av motdemonstranterna. Jag hade inget paraply och känner lukten fortfarande, även om jag skrubbat mina skor med tvål. Vi befinner oss i Moldavien, ett av Europas fattigaste länder, men ett av få i regionen som har en återkommande pridemarsch. Huvudstaden Chișinău har bara runt 500 000 invånare och ett ännu mindre queercommunity.

Marschen genomfördes den 17 maj, som är den internationella dagen mot homo- och transfobi. Arrangörerna tvingades byta tiden för att förvirra motdemonstranterna, men marschen genomfördes ändå, för tredje året i rad nu, och bestod av runt 150 personer. Anastasia Danilova, verkställande direktör på Genderdoc, hbtq-organisationen som arrangerar festivalen, berättar att de är mycket nöjda med evenemanget.

– Trots det stora antalet motdemonstranter så tog pridemarschen plats i centrala Chișinău med 150 deltagare. Vi ropade slogans om rättvisa, bar regnbågsflaggor- och banners samt blåste i visselpipor. Vi fullföljde vår planerade rutt och marschen avslutades med tal som uppmärksammade den internationella dagen mot homo- och transfobi, säger Anastasia Danilova.  

Talen hölls bland annat av representanter från GenderDoc och från den svenska ambassadören Ingrid Tersman. Medverkande under marschen var även svenska organisationen Civil Right Defenders, som har ett kontor i Chișinău. 

Motdemonstranterna

Marschen är en del av den årliga regnbågsfestivalen, som nu hålls för fjortonde gången i rad. Under veckan hölls bland annat ett samtal om homosexualitet och kristendom, ett mycket aktuellt ämne i Moldavien, en konferens om föräldraskap bland hbtq-personer samt ett seminarium om psykisk ohälsa bland hbtq-personer. Samt förstås fester och finalen på en karaoketävling vars deltävlingar har hållits under året. Aktivister från bland annat Armenien, Georgien, Vitryssland och Ukraina var gäster under veckan. Länder som i nuläget inte kan ha pridemarscher, eftersom att aktivisterna inte kan räkna med att polisen skulle skydda dem. Det är för farligt. I Georgien blev till exempel den senaste Prideparaden 2013 våldsamt attackerad av tusentals motdemonstranter, medan polisen tittade på. 17 personer skadades.

En stark kontrast mot denna pridemarsch i Chișinău, där de många motdemonstranterna hölls borta av två rader av poliser i kravallutrustning. Ändå dök flera män upp som som skrikande sprang mot oss, för att snabbt bli nedbrottade av ett gäng poliser. Ortodoxa präster i full mundering som bar skyltar med överstrukna tuppar, en nedsättande liknelse för homosexuella män, tågade bredvid paraden och skanderade slagord. Efter att hbtq-aktivisterna slussats bort i särskilt inhyrda bussar gick en konservativ ortodox präst och ”välsignade” sträckan med vigvatten.

Anledningen till att polisen så framgångsrikt har fullföljt sitt uppdrag de senaste tre åren, till skillnad från tidigare, är att Moldavien har tvingats att skärpa sig i vissa avseenden för att kunna närma sig ett ansökande om EU-medlemskap. Till exempel när det gäller mötesfrihet och hbtq-rättigheter. Bland annat antogs en anti-diskrimineringslag 2012, där sexuell orientering ingick, något som Genderdoc var starkt drivande i.  

Motståndet mot EU

Hbtq-aktivisterna i paraden bar t-shirtar med texten ”Pentru că trăiesc aici!”, vilket betyder ”Eftersom jag bor här”. Iden var enligt Anastasia Danilova att visa moldavierna att hbtq-personer faktiskt lever i Moldavien, bidrar till utvecklingen och är en del av samhället. Det är ett svar på EU-kritikers sammankopplande med utländskt inflytande och hbtq-rättigheter. Kritiker som använder homo- och transfobi som ett sätt att manipulera opinionen, berättar Anastasia Danilova. Och motståndet mot EU blir större och större i landet.  

– Det är en bredare politisk fråga. Den nuvarande regeringen kallar sig för Alliansen för europeisk integration. När de kom till makten så lovade mycket, vilket de inte riktigt höll. Folk är väldigt besvikna och oppositionen, som består av pro-ryska partier, använder sig av det här missnöjet i sina egna syften, säger Anastasia Danilova.  

På den efterföljande karaoken där många ur hbtq-communityt möttes andades vi alla ut. ”Vi behöver verkligen det här”, sa en aktivist till mig. Samtidigt vaktades festen av ett flertal vakter i militär-liknande uniformer. Ett gäng killar blockerade ingången vid ett tillfälle under kvällen och skrek homofoba glåpord, så att vissa av gästerna hindrades från att komma in. Många av evenemangen under festivalen drabbades av den här typen av hets och sabotage. Moldavien må vara på rätt väg, men alla är inte med på den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV