Prenumerera

Logga in

#munkavlelagen: ”Sverige måste ta politisk ställning”

”En mörk dag för Spanien.” Så kommenterar Amnesty International torsdagen den 26 mars. Då antogs lagen om medborgerlig säkerhet, den så kallade munkavlelagen, som bland annat inskränker yttrandefrihet och mötesfrihet, och ger polisen rätt att utan rättslig prövning utfärda böter för människor som ordnar fredliga protestaktioner. Feministiskt perspektiv har intervjuat en av lagens mest högljudda motståndare, dramatikern Astrid Menasanch Tobieson.

Fem särskilda FN-rapportörer har gjort klart för den spanska regeringen att de föreslagna lagändringarna ”hotar att kränka individers grundläggande fri- och rättigheter”. De har uppmanat den spanska regeringen att inte låta lagen, och en rad andra lagändringar i repressiv riktning, passera. Mot sig hade regeringspartiet Partido popular (PP) den samlade oppositionen och 82 procent av befolkningen enligt opinionsundersökningar. Men PP hävdar att lagen är nödvändig för den allmänna säkerheten och att polisens befogenheter inte utvidgas, utan bara preciseras. Eftersom partiet har absolut majoritet i det spanska parlamentet kunde lagen röstas igenom utan stöd från något annat parti. Det ursprungliga förslaget har modifierats under behandlingen i parlamentet, och en del av bötesbeloppen sänkts, men det mesta är i grunden oförändrat. Längst ner i artikeln finns en lista över de handlingar som kriminaliseras, när lagen träder i kraft i juli.

När förslaget om den så kallade munkavle-lagen lades fram i Spanien var det tyst i hela Europa. en av få röster som fick stark genklang är dramatikern Astrid Menasanch Tobiesons. Hon skrev en artikel i Feministiskt perspektiv som publicerades på flera språk – däribland spanska – och fick enorm spridning, framför allt i Spanien. Hon fick också med sig en rad forskare, politiker och kulturpersonligheter på ett kritiskt debattinlägg som publicerades i SvD, och efter det kallades hon till ”samtal” på den spanska ambassaden i Sverige.

Nu befinner hon sig i Madrid, där hon går skådespelarlinjens sista år på scenskolan Estudio Corazza och skriver på sina två kommande pjäser ”Mellanland” på Regionteater väst (premiär 2016) och ”chockdoktrinen – i det land som aldrig brann brinner nu träden” som har premiär i höst på Dramalabbet i Stockholm. Protesterna har pågått in i det sista, berättar hon.

Var det väntat att ”munkavlelagen” skulle gå igenom?

– Ja det var väntat utifrån hur den parlamentariska situationen ser ut, där regeringspartiet Partido popular sitter i absolut majoritet och därmed genomför reformer som de vill och i enlighet med enbart deras ideologi. Klart jag personligen hade hoppats på att opinionens påtryckning skulle blivit tillräckligt stor för att splittra regeringspartiets inställning i frågan som med abortfrågan till exempel. Men tyvärr blev det inte så.

Hur har uppslutningen i manifestationerna innan beslutet varit, har det rapporterats mycket i medierna?

– Det att varit bra uppslutning på demonstrationerna. Medierna har dock inte täckt upp detta alltför bra, tyvärr. De demonstrationer jag varit på har det också varit bra känsla i. Människor är arga men också väldigt fokuserade på att göra tydligt och pacifistiskt motstånd.

Står pressen fri i den här frågan, du blev ju själv varnad för att skriva om den här lagen i negativa ordalag?

– Som jag har förstått det så ska pressen stå fri i den här frågan, ja. Men det har också redan rapporterats om en fotograf som fått böter. Och ja, jag har ju själv erfarenhet av att hamna på ambassaden efter att ha publicerat en kritisk artikel. Jag vet också att det är fler som varit i liknande situation som jag efter att ha publicerat.

Har du hört något mer från ambassaden efter skriverierna kring detta?

– Ambassadören skickade ett avslutande brev till mig efter incidenterna i höstas där han citerar en engelsk politiker som säger att den ser som sin livsuppgift att göra livet svårt för journalister som ljuger och inte tar konsekvenserna av sina handlingar.
Mer än så har jag inte hört från ambassaden. Den sista kontakten vi hade upplevde jag å andra sidan som ett tydligt meddelande och avslut.

Regeringen drog ju tillbaka ett annat prestigeladdat förslag, det om inskränkningar i aborträtten. Då fanns en intern splittring inom PP i frågan. När det gäller ”munkavlelagen” är hela oppositionen emot, och enligt FN-experter strider den mot internationell rätt. Hur ska PP:s agerande i den här frågan under ett valår tolkas?

– Att lagen har gått igenom ska ses som ett politisk val från regeringspartiets håll. Det är egentligen ganska enkelt att tolka detta. Repression och censur splittrar inte regeringspartiet i flera läger, de är helt enkelt överens om att bästa möjliga strategi är att skrämma befolkningen till tystnad genom vad som kommer att vara en polisstat där polisen delar ut böter utan domstolsprocess och där en överklagan kommer att vara en alldeles uppenbar klassfråga.

Vad kan du säga mer om mobilisering mot förslaget, hade folk gett upp redan?

– Ingen hade gett upp. Demonstrationerna har pågått ständigt. Senaste var i torsdags samma dag som lagen gick igenom. Men visst märker en att det finns hopp i och med att valet närmar sig, det lugnar möjligen situationen något just nu. Men detta är en katastrof, och självklart kommer det att märkas av i juli.

Vad händer nu?

– Jag efterlyser ett politiskt ställningstagande från Sverige.

Astrid Menasanch Tobieson.

Mycket allvarliga brott som kan ge 30 001–600 000 euro i böter

Oaviserade och förbjudna manifestationer framför avgörande infrastruktur.

Tillverka, lagra eller använda vapen eller sprängmedel i strid mot lagen och utan nödvändiga tillstånd, eller om gränserna för ett givet tillstånd överskrids.

Fira offentliga evenemang i strid mot förbud som utfärdats av berörd myndighet med hänsyn till den allmänna säkerheten.

Rikta ljusstrålar mot piloter eller förare av transportmedel som kan blända eller distrahera deras uppmärksamhet och orsaka olyckor.

Allvarliga brott som kan ge 601–30 000 euro i böter

Störa den allmänna säkerheten vid offentliga tillställningar, sportevenemang eller kulturella evenemang, högtider och gudstjänster eller andra möten med många människor närvarande.

Allvarlig störning av den allmänna säkerheten vid manifestationer framför kongressen, senaten och regionala församlingar, även om sammanträde inte pågår.

Orsaka oordning eller barrikadera gatan.

Förhindra en myndighet att utföra sina legitima uppgifter i efterlevnad av administrativa eller juridiska insatser. Den här bestämmelsen ger påföljd exempelvis samlingar för att förhindra vräkningar.

Aktioner eller underlåtanden som hindrar eller försvårar räddningstjänstens arbete.

Ohörsamhet eller motstånd mot myndighet, så som vägran att identifiera sig på begäran av en myndighetsrepresentant eller des ombud.

Vägra att upplösa möten och manifestationer på offentliga platser när behöriga myndigheterna ger order om det enligt kriterierna i artikel 5 i lagen som reglerar rätten mötesfriheten. Ett av dessa kriterierna är ”offentliga störningar som innebär fara för person eller egendom”, vilket innebär att så kallade escraches (manifestationer för att visa missnöje med en politiker vid den personens hem) tillhör de överträdelser som kan straffas.

Störa utvecklingen av en tillståndsgiven manifestation.

Intrång i kritisk infrastruktur (som tillhandahåller grundläggande samhällstjänster) inklusive överflygning, om dess funktion allvarligt störs.

Bära otillåtna vapen eller använda vapen på ett försumligt och skrämmande sätt eller utanför områden avsedda för det.

Eftersöka och avnjuta (från den sökandes sida) sexuella tjänster på områden för kollektivtrafik, nära platser avsedda för barn (skolor, parker…) eller i områden som skulle riskera trafiksäkerheten.

Tillverka, lagra eller använda reglerade vapen eller sprängmedel utan tillstånd, liksom underlåtenhet eller bristande tillämpning av obligatoriska säkerhetsrutiner eller försiktighetsåtgärder.

Vägra inspektioner i fabriker, lokaler, anläggningar, fartyg och flygplan.

Offentlig och otillåten användning av uniformer, emblem eller officiella dekorationer eller repliker av sådana som tillhör utrustningen för polis eller räddningstjänst och som kan leda till bedrägeri.

Inte samarbeta med säkerhetsstyrkorna vid utredning av brott eller för att förebygga handlingar som kan sätta allmänhetens säkerhet på spel.

Konsumtion eller innehav av otillåtna droger, även om avsikten inte är handel, på allmänna platser, liksom att överge verktyg som används till detta.

Förflyttning av personer, oavsett fordon, med avsikten att ge dem tillgång till droger.

Plantera och odla droger på platser synliga för allmänheten.

Tillåta illegal konsumtion av eller handel med droger i lokaler eller att som ägare låta bli att förhindra detta.

Bristande dokumentation eller nödvändig kommunikation enligt denna lag för aktiviteter med relevans för den allmänna säkerheten.

Ge falska uppgifter för att komma över dokument som krävs enligt den här lagen.

Inte följa navigationsföreskrifter för höghastighetsbåtar och lätta flygplan.

Ej tillståndsgiven användning av bilder eller uppgifter om en person eller myndighetsperson eller medlem av säkerhetsstyrkorna som kan sätta dessa personer eller deras familjemedlemmar eller de bevakade byggnaderna i fara, eller riskera en operations framgång, med respekt för den grundläggande rätten till information.

Mindre allvarliga brott som kan ge 100-600 euro i böter

Uppvisa föremål som är farliga för människors liv och fysiska integritet med avsikt att skrämma.

Inte följa restriktioner i gångtrafik eller färdväg med anledning av ett offentligt evenemang, som orsakar mindre förändringar i den vanliga utvecklingen.

Brist på respekt och hänsyn till en medlem av säkerhetsstyrkorna när de utövar funktioner till skydd för säkerheten.

Blotta sig eller genomföra eller anstifta till handlingar som kränker den sexuella friheten eller integriteten.

Rikta ljusstrålar, oavsett sort, mot medlemmar av säkerhetsstyrkorna för att förhindra eller försvåra deras arbete.

Ockupation av hus och ej tillståndsgiven ambulerande försäljning.

Inte anmäla förlusten eller stölden av ett vapen.

Oegentligheter i fullföljandet av den dokumentation som den här lagen kräver med betydelse för den allmänna säkerheten.

Inte bära personlig dokumentation som krävs av lagen eller att inte anmäla stöld eller förlust av densamma.

Underlåtenhet i handhavande och bevarande av personlig dokumentation som krävs av lagen, till vilket räknas när den för tredje gången, eller påföljande gånger, uppges försvunnen eller på avvägar inom ett år.

Vägra ge dokumentationen till polisen.

Orsaka skador på fast eller lös egendom för offentlig eller privat bruk som befinner sig på gatan.

Klättra på byggnader eller monument utan tillstånd när det finns risk att dessa skadas.

Avlägsnandet av staket, trottoarkanter eller andra fasta eller rörliga föremål som placerats ut av säkerhetsstyrkorna för att avgränsa ett område av säkerhetsskäl.

Lämna vilda djur lösa eller så att de kan orsaka skador, eller överge husdjur så att deras liv hamnar i fara.

Konsumera alkohol på allmänna platser när det allvarligt stör den allmänna ordningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV