Startsida - Nyheter

Najiba Ayubi minister i Afghanistans nya regering

Bland annat utsågs hon till 2013 års mottagare av International Women's Media Foundations (IWMF) pris för journalistiskt mod och en av 100 informationshjältar av Reportrar utan gränser. Hon har varit lett det oberoende medienätverket Killid Group och flera andra plattformar för att stödja den utvecklingen av en oberoende journalistik och garantera yttrandefriheten.

Ayubi har levt under hot från såväl talibaner som beslutsfattare för sina reportage om politiken och kvinnors rättigheter, skriver Les Nouvelles News. Till IWMF har hon sagt att:

”Varje gång jag möter ett hot i journalistiken, känner jag en sorts tillfredsställelse i mitt hjärta, och inser att jag gör något väldigt viktigt som jag blir hotad för.”

I juni intervjuades Najiba Ayubi av Huffington Post, och sade bland annat att hon inte vill se de demokratiska framsteg som är resultatet av 12 års ansträngningar gå förlorade. När det gäller kvinnors rättigheter poängterade hon att så länge kvinnor i större utsträckning betraktas som objekt än som personer saknas utrymme för kvinnors rättigheter. Ayubi menar att utbildning spelar en avgörande roll och att tillgången till utbildning måste omfatta alla, oavsett kön. Hon konstaterade att det fortfarande finns områden i Afghanistan där pojkar får gå i skolan men inte flickor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV