Startsida - Nyheter

”Nog med mord på kvinnor i Turkiet!”

Enligt polisens uppgifter var Özgecan Aslan på väg hem från universitet onsdagen 11 februari. Den nu gripna minibussföraren försökte våldta Aslan efter att alla andra passagerare hade stigit av. Aslan kämpade emot våldtäktsmannen med pepparspray, blev knivhuggen och slagen i huvudet med ett metallrör, skriver Hurriyet. Även förövarens far och en bekant som hjälpte honom att bränna och slänga Aslans kropp i floden är nu gripna och förhörda. Samtliga har erkänt mordet och medhjälp.

Det brutala mordet har upprört många kvinnor i Turkiet. Tusentals gick ut i Ankara, Istanbul och Mersin på inbjudan av kvinnogrupper under lördagen och söndagen. Feminister ställde sig bakom parollen ”Nog! Stoppa morden på kvinnor.” Hundratals samlades på Taksim-torget under parollen ”Du ska inte gå ensam” och krävde familje- och socialministerns avgång.


Ingen isolerad handling

Kvinnoorganisationerna menar att mordet och våldtäktsförsöket på Özgecan Aslan inte handlar om en enstaka kriminell handling utan är konsekvensen av statens systematiska, kvinnofientliga synsätt och politik (Se statistik). Turkiska tidningar skriver att morden på kvinnor har ökat drastiskt under den sittande AKP-regeringen.

Kvinnors solidaritet med offrets familj manifesterades tydligt då det vid begravningen dök tusentals kvinnor för att säga farväl till Özgecan Aslan. Flera hundra kvinnorättsaktivister ockuperade de första raderna vid ceremonin och bar själva hennes kista till graven, trots religiösa påbud.

Tusentals har sedan mordet på Ozgecan Aslan berättat om sina erfarenheter av sexuella trakasserier i Turkiet på Twitter-hashtaggen #sendeanlat (#tellyourstory).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV