Startsida - Nyheter

Normen för lönebildning i Sverige missgynnar kvinnor

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund vill att LO-förbunden ställer upp på att inleda en långsiktig process för att sluta lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher. I tidningen Arbetet, som publicerade en intervju med Granlund i onsdags, efterlyser hon en bred samsyn mellan fack och arbetsgivare i industrin.

Lenita Granlund vill att löneutjämningen ska påbörjas nästa avtalsrörelse, börja i en del prioriterade kvinnogrupper och att den ska omfatta längre tid än en avtalsperiod som är på tre år.

Medlingsinstitutet har fått ett tilläggsuppdrag av regeringen att undersöka vilka avtalsskrivningar som främjar jämställda löner och initiera en diskussion om jämställda löner. Men Lenita Granlund tror inte att problemet finns i olika avtalsskrivningar utan säger att det behövs mer pengar och pekar ut industrinormens procentuella lönepåslag som ett problem.

– Den hårda normeringen är det stora problemet. Medlingsinstitutet ska verka för en väl fungerande lönebildning, men den fungerar inte bra om i stort sett hälften av alla missgynnas av industrinormen. Lönebildningen måste fungera både för män och för kvinnor, säger Lenita Granlund till Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV