Den katolska organisationen Talitha Kum har arbetat mot trafficking och sexslaveri sedan 2004. Organisationen anordnar bland annat utbildning och seminarier för att informera samt skyddade boende för kvinnor och barn som flyr bordeller och förslaverning. Men på en konferens anordnad av Thomson Reuters Foundation i november berättade John Studzinski, ordförande för Talitha Kum att organisationens nunnor använder sig av även drastiska räddningsaktioner.
Det handlar om ett nätverk av cirka 1 100 nunnor som sedan 2009 aktivt arbetat mot trafficking och slaveri i 80 länder. Deras metod är riskfylld och uppfattas som kontroversiell för religiösa kvinnor. Nunnorna låtsas vara prostituerade och infiltrerar bordeller i olika länder för att identifiera trafikerade kvinnor och barn och sedan befria dem.
– Nunnorna som kämpar mot människohandel gör allt de kan för att rädda kvinnorna, ofta klär de ut sig till prostituerade och infiltrerar bordeller. Systrarna litar inte på någon. De litar inte på regeringar, inte på företagen och inte ens på polisen. De litar inte heller på manliga präster i vissa fall. Gruppen fokuserar på sitt räddningsarbete snarare än på reklamkampanjer, säger Studzinski och tilläger att ingen får veta att de befinner sig på bordellen medan de jobbar där.