Startsida - Nyheter

Ny förening ser djurrätt ur ett feministiskt perspektiv

Vad är Feminister för djurrätt?

– Vi är en feministisk djurrättsförening i uppstartsfasen. För närvarande drivs föreningen av Jennika Lahti, Helena Brors, Emir Alwan och Carin Holmberg. Vi arbetar med djurrätt ur ett feministiskt perspektiv. Vårt fokus ligger på kommodifieringen och exploateringen av andra djur och natur. Vi vill samtala, diskutera och reflektera kring djurrättsfrågor med fokus på dominansförhållanden samt förtryckssamverkan.


Ni har startat en blogg, hur kommer det sig?

– Tanken är att vi ska bygga upp en hemsida sinom tid. Hemsidan ska fungera som en plattform för informationsspridning, diskussion, reflektion, med mer. Hemsidan har startats eftersom att en stor del av det politiska samtalet sker över nätet i dag. Vår förhoppning är att hemsidan/ bloggen kan öppna upp för andra typ av samtal än de typiska debattinläggen och Facebook-diskussionerna. Kanske kan ett mer nyanserat samtal om djurrätt, djurförtryck, förtryckssamverkan och feminism växa fram. Det är i alla fall vår förhoppning.


Vilka riktar ni er till och vad kan besökaren vänta att få sig till livs framöver?

– Vi riktar oss till feminister av alla schatteringar, eftersom vi tycker att feminismen i Sverige är ganska dålig på att reflektera över dominansförhållanden mellan människor och andra djur. Vi vill få till stånd diskussion och kunskapsspridning om djurrättsfrågor ur ett feministiskt perspektiv. Vidare hoppas vi på förändra samtalet om djurrätt och veganism, vilka ofta ses som ”livsstilsfrågor”. Vi menar att dessa frågor handlar om social och global rättvisa. Framöver lär det bli ekofeministiska essäer och debattinlägg plus bok- och filmtips. Vi kommer inte enbart verka i cyberspace utan även i ”köttrymden” med bokcirklar och föreläsningar.


Har ni mött några reaktioner ännu och i så fall vilka?

– Folk har hittat oss och anslutit sig till vår mailinglista, vilket får räknas som positiva reaktioner. En tjej gick med efter att hon hade hört oss konversera i ABF-husets cafeteria.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV