Startsida - Nyheter

Ny lag i Sudan ger möjlighet att utkräva ansvar vid sexualbrott

I Sudan har en lag omarbetats så att den, istället för att kriminalisera våldtäktsoffer, kan göra det möjligt att ställa förövarna till svars. Människorättsorganisationen Equality Now ser lagändringen som en viktig seger, men konstaterar samtidigt att lagstiftning inte är nog.

Thomson Reuters Foundation skriver att lagen undertecknades av Sudans president redan i februari, men att Equality Now först i slutet av april fick tillgång till en kopia.

Preciseringen av våldtäktsbrottets definition sägs kunna stävja praxis inom rättsväsendet i Sudan att betrakta en våldtäktsanmälan som medgivande om det straffbara brottet – sex utanför äktenskapet.

Lagändringen är en följd av den kampanj som bedrivits i över tio år av lokala och internationella människorättsaktivister, och som intensifierades efter att en ung etiopisk kvinna som utsatts för en gängvåldtäkt i Sudan dömdes för oanständigt beteende till en månads fängelse och 5 000 sudanesiska pund, ungefär 8 000 kronor, i böter.

Förövarna filmade attacken, och när filmen dök upp på sociala medier i början av förra året greps hon av polis. Ett tag befarade aktivisterna att hon skulle dömas till stening för otrohet, men domstolen accepterade att kvinnan är skild. Sex män greps också och dömdes till böter och piskstraff för otrohet, oanständiga handlingar och spridande av oanständigt material, men inte för våldtäkt.

I ett annat fall som uppmärksammades nyligen åtalades en 14-årig flicka för otrohet, efter att ha våldtagits och gjorts gravid av en släkting.

Jane Serwanga, jurist hos Equality Now, säger att lagändringen är värd att fira, men att den inte räcker utan att den måste förenas med utbildning av polis och domstolar om överlevare av våldtäkt ska kunna få tillgång till rättvisa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV