Prenumerera

Logga in

Ny politisk karta ritas i Spanien efter söndagens lokalval

– Jag vill vara borgmästare för att det aldrig mer ska finnas första och andra klassens medborgare.
Det säger blivande borgmästaren Ada Colau, ledare för den vänsterplattform som efter söndagens lokalval i Spanien nått egen majoritet i Barcelona.

Inget blir sig likt efter valet den 24 mars, skriver oberoende spanska nättidningen El Diario efter söndagens framsteg för de nya vänsteralternativen och nederlag för regerande högerkonservativa Partido popular (PP).

”PP har misslyckats med sin skrämselpropaganda och borde ompröva sin polariserande strategi inför generalvalen som redan väntar runt hörnet. Om det var ”jag eller kaos” finns bara två alternativ: väljaren har föredragit kaos, eller inte låtit sig påverkas av den rädsla som Rajoy (Spaniens president, red anm) och hans fränder försökt provocera fram på valmötena.”

Ada Colau, Barcelona en Comús ledare, har både kallats terrorist av PP och utsetts till årets EU-medborgare av EU-parlamentet (2013) för sin kamp mot vräkningar i spåren av den ekonomiska krisen.

Nu blir hon borgmästare i Barcelona efter en historisk seger där partiet fått 25,52 procent av rösterna och 11 av platserna i det lokala parlamentet, vilka kommer att fördelas på fem män och sex kvinnor. Det var Colau som lade grunden till den vänsterplattform vars partier tillsammans nu uppnått en majoritet i Kataloniens huvudstad.

– Vi sa att att det skulle gå, och det gick, konstaterade Ada Colau inför hundratals väntande anhängare och upprepade sitt löfte:

– Jag vill vara borgmästare för att det aldrig mer ska finnas första och andra klassens medborgare.

Och i huvudstaden Madrid har PP förlorat den absoluta majoriteten efter två decennier. Om PP:s borgmästarkandidat Esperanza Aguirre kan fortsätta regera eller inte beror på vilka uppgörelser som kommer till nu efter valet. Manuela Carmena, kandidat för vänsterkoalitionen, där hennes eget parti Ahora Madrid samarbetar med Podemos och Ganemos, fick näst flest röster och blir ny borgmästare om hon får stöd av socialdemokratiska PSOE. Om ingen koalition når absolut majoritet regerar det parti som fått flest röster. Frågan är nu om Esperanza Aguirre kommer att sitta kvar eller tvingas se sig besegrad av sin motkandidat Manuela Carmena, som hon under valrörelsen kallat terrorist. En första omröstning ska äga rum inom 20 dagar.

Situationen ser liknande ut även i Zaragoza och Valencia, och även i flera städer i Galicien, där PSOE:s stöd blir avgörande för vänsteralternativens möjligheter att regera.
Enligt El Diario har PSOE:s generalsekreterare Pedro Sánchez redan pekat ut partiets riktning vänsterut: ”Borta är den tid då PSOE-politikern sade han aldrig skulle ingå pakter i populistiska regeringar. 24M (valdagen, 24 maj, red anm) har förändrat detta.”

Det sedan tidigare etablerade vänsterpartiet Izquierda unida har gått framåt i de områden där de anslutit sig till nya vänsterkoalitioner, medan det gått sämre där partiet valt att ställa upp ensamt. I Madrid fick partiet endast 1,7 procent av rösterna och kan därmed inte vara med och avgöra utgången.

Paradoxen för PP är att partiet fortfarande har flest väljare som enskilt parti, men förlorar möjligheten att regera eftersom samarbetsalternativ saknas.

Presidenten Mariano Rajoy har inte gjort något medialt framträdande efter rösträkningen. I stället har partiets valsamordnare Carlos Floriano förmedlat budskapet om att PP fortfarande är det parti som flest spanjorer röstat på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV