Startsida - Nyheter

Ny studie visar på klyftor i landets våldtäktsutredningar

Knappt två av tio anmälningar om våldtäkt klaras upp och det är stora geografiska skillnader. Det framgår av en ny studie från tankesmedjan Tryggare Sverige och Föreningen Tillsammans.

- I Västernorrland är personuppklaringen 41 procent, medan den i Västerbotten är endast 9 procent. Detta innebär att fyra gånger fler brott klarades upp i Västernorrland jämfört med i Västerbotten, säger Peter Strandell, personsäkerhetsexperten på Tryggare Sverige.

Tryggare Sverige föreslår bland annat att inrikesminister Anders Ygeman omgående tillsätter en oberoende expertkommission för att, en gång för alla, reda ut de problem kring brottet som diskuterats på den politiska dagordningen sedan 1970-talet.

Studien ”Våldtäkt - en kartläggning av rättsväsendets (o)förmåga” kommer att diskuteras vid ett seminarium i Visby den 29 juli på Högskolan Gotland, med bland andra vice chefsåklagare Anneli Hanström, ordförande Emma Blomdahl från Föreningen Tillsammans och personsäkerhetsexpert Peter Strandell från Tryggare Sverige. Polismyndigheten har avböjt att medverka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV