Nyheter

Obama nyårsmarkerade för jämställdhet

Under årets sista presskonferens i Vita huset besvarade president Barack Obama endast frågor från kvinnor bland journalisterna. Att så skulle ske hade meddelats i förväg. Trots det ställdes en fråga av en man, men den besvarades inte. År 1962 ackrediterades den första kvinnan som Vita Huset-journalist. Än i dag är det mest män som ställer frågor, enligt Nia-Malika Henderson på Washington Post, som lovordar Obamas initiativ.

De åtta journalisterna som fick ställa frågor kom alla från dagspressen. Annars är det mest nyhetsredaktionerna i tv som brukar frågor. Den pressansvariga på Vita huset förklarar att beslutet att prioritera kvinnorna var att man ville rikta uppmärksamhet på underrepresentationen av kvinnor som reportrar, särskilt som denna presskonferens bevakas av de flesta medier.

Initiativet lovordas av flera tidningar, och här även uppmärksammats internationellt, bland annat i franska Les Nouvelles News. Jane Merrick från brittiska The Independent gillar Obamas val, men undrar varför inte kvinnor får chansen under resten av året också. Natalie Andrews och Sarah Portlock från Wall Street Journal påminner om en annan presskonferns på Vita Huset den 17 december, då 15 journalister frågade ut Janet Yellen, chef för Federal Reserve. Alla 15 var män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV