Startsida - Nyheter

Ockupation för hepatitsjukas rätt till medicin i Spanien

I december godkändes lagförslaget “Skydd av medborgarsäkerheten” i spanska kongressens underhus. När lagen träder i kraft i februari kan medborgare som protesterar dömas till böter på 30 000-600 000 euro. Men spanjorerna fortsätter att protestera. Några stängt in sig på ett sjukhus i protest. Astrid Menasanch Tobieson rapporterar.

Det är tidig morgon på sjukhuset 12 de octubre i Madrid. Vid entrén står en stor julgran, runt om den skyltar från den ockupationsrörelse som pågår i samma rum. En av flera ockupationer av spanska sjukhus de senaste veckorna.

– Vi märkte att människor inte får ta del av medicinen som finns, så vi bestämde oss för att stänga in oss på sjukhuset för att belysa problemet, få allmänheten att förstå vad det är som händer, säger Camien Caballero.

En aktion som denna kan i vår komma att beläggas med böter på 30 000-600 000 euro enligt lagförslaget “Skydd av medborgarsäkerheten” som i december godkändes av det spanska underhuset och nu slutligen processas i senaten. Trots hela oppositionens protester förväntas lagen bli antagen i februari, eftersom regeringspartiet besitter absolut majoritet i både underhus och senat. Medan reformerna i Spanien pågår fortsätter protesterna.

Över informationsdisken hänger en stor banderoll:
”Behandling åt alla, ingen mer död”.

Banderollen har rörelsen Plattform för sjuka i Hepatit C hängt upp för 21 dagar sedan i samband med att de valde att stänga in sig på sjukhuset i protest. “Den morgonen hade vi ett möte med sjukhusets personal där vi förklarade att vi ville att det hela skulle gå lugnt till. Vi var tydliga, om det skulle uppstå en situation som inte var fredlig så skulle det inte vara för att vi initierade den. Utifrån den ståndpunkten accepterade också sjukhusets styrelse vårt inträde här”, säger Camien Caballero som är en av de sju ockupanter som sovit nattskiftet på sjukhuset den natten. Det är svårt att säga hur stor rörelsen är nu, men på det här sjukhuset har de medlemsmöten på uppemot 100 personer åt gången.

Staten vägrar

När jag kommer fram, ligger madrasserna i ordning, sovsäckarna hoprullade och maten och vattnet står sorterat i fönstren längs med korridoren. Mitt emot sjukhusets informationsdisk har aktivisterna själva ställt upp flera bord. De skämtar själva kring att det började med ett bord och några filtar och att det med tiden och uppslutningen kring aktionen mer och mer börjar likna ett kontor.

I Spanien finns i dag 700 000 hepatitsjuka varav, enligt spanska hälsoinstitutet, 480 000 beräknas vara kroniskt sjuka. Ockupationen tog sin början när den spanska regeringen annonserade att det nya läkemedlet Sovaldi, som kan bota upp till 95 procent av de tidigare icke botbara hepatit C-fallen, endast skulle tilldelas 5 000-7 000 av de drabbade i Spanien. Anledningen sades vara att kostnaden för medicinen är stor.

I januari 2014 godkände EU det nya läkemedlet Sovaldi. Sedan dess har EU länderna förhandlat individuellt med läkemedelsföretaget som ensamt har patent på produkten. De individuella förhandlingarna har resulterat i att EU-länderna fått individuella inköpspriser istället för ett överenskommet gemensamt pris. I praktiken innebär det här att Spanien jämfört med Sverige kommer behöva köpa in medicinen för det dubbla inköpspriset, trots att behovet i Spanien är nästan fjorton gånger så stort. Frågan hänger i luften, varför valde inte EU att förhandla fram ett gemensamt pris till länderna inom unionen?

Inbjuden till EU-parlamentet

Gruppen Plattformen har blivit inbjuden till EU-parlamentet av de spanska vänsterpartierna och planerar nu sin resa dit. När jag frågar vad de hoppas att EU-parlamentet ska göra kommer svaret från Damien Caballero snabbt: “Inget. Inget alls!”

– Vi använder parlamentet som en högtalare. Vi vet att Europeiska unionen är en ekonomisk institution, där de presenterar allt som ekonomiska frågor och allt som är socialpolitiskt struntar de i. Vi tror inte de kommer lösa några problem men vi åker dit för att vi vill att Europa ska se vad varumärket Spanien innebär.”

Damien Caballero hänvisar till lanseringen som regeringspartiet Partido Popular gjorde i samband med regeringsskiftet. “Varumärket Spanien” lanserades då som ett samlingsnamn på statens politik med målet att förbättra bilden av Spanien, nationellt och internationellt. Sedan dess har näst intill alla reformer stått i relation till begreppet.

– Vi tror inte att EU-parlamentet kommer lösa några problem, vi åker dit för att vi vill att Europa ska se vad “varumärket Spanien” verkligen innebär. Att de ska se att det till exempel innebär att människor dör av hepatit C eftersom regeringen vägrar ge människorna den medicin de behöver. Det finns pengar men pengarna ger politikerna till dem de har lust till. Folket, vi som betalat skatt hela livet får nu klara oss bäst vi kan”, säger Damien.

Inte ett enda steg bakåt

Mot slutet av intervjun rusar en av sjukhusets säkerhetsvakter in i det som nu erkänns som ockuperat område, han kräver att de genast ska ta bort sovsäckar och liggunderlag. Gruppen reagerar snabbt och frågar nästintill unisont varför det behövs, de har ju varit här i 21 dagar nu, vad har ändrats? Säkerhetsvakten svarar att han befaller det. Tamara Iniesto, som är den juridiskt ansvariga i Plattformen, reser sig snabbt upp från sin plats och frågar vem han fått de instruktionerna ifrån. Då vänder säkerhetsvakten om och går. Hon vänder sig direkt mot mig och säger:

– Vi tar inte ett steg tillbaka. Tar de liggunderlagen i dag så tar de banderollerna imorgon.

”Ni un paso atrás” – ”inte ens ett steg tillbaka”, instämmer gruppen övertygat och Tamara Iniesto tillägger sedan:

– Om en bestämmer sig för att ockupera ett sjukhus så är det för att hitta gemenskap i det. Kampen är allas. Vill vi ha allmän sjukvård för alla, då behöver en kämpa tillsammans. Vid varje tillfälle som ges, demonstrationer, ockupationer, och så vidare, tills alla får den sjukvård de har rätt till.

För återigen, precis som med ”skydd av medborgarsäkerheten” står det spanska regeringspartiet inför situationen att de handlar i motsats mot de mänskliga rättigheterna och den egna konstitutionen, den här gången i nekandet av vård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV