Startsida - Nyheter

#almedalen15: Ohälsans klass och kön bekymrar regeringen

Föreningen 1,6 miljonerklubben, som arbetar för att främja kvinnors hälsa och uppmärksamma kvinnorelaterade hälsofrågor, bjöd in socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till en intervju med grundaren Alexandra Charles

Socialförsäkringsminister Strandhäll fick svara på diverse frågor med ett kort ”ja” eller ”nej”. Frågorna rörde sådant som sjukdom och sjukfrånvaro, där Annika Strandhäll bejakade samtliga frågor gällande exempelvis att kvinnor löper högre risk än män att bli sjukskrivna, samt att kvinnor och män behandlas olika inom vården. Socialförsäkringsministern bekräftade att män får dyrare behandlingar än kvinnor i vården. Charles ställde vidare frågor om forskning, hjärt- och kärlsjukdomar, samt livsstil.

– Det är viktigt att jobba med ett förebyggande perspektiv, för att förbättra kvinnors hälsa. Jag är övertygad om att vägen fram dels ligger i att prata mer om psykisk ohälsa, och dels genom att arbeta förebyggande med jämställdhetsfrågor kopplade till samhället. Många kvinnor jobbar i människonära yrken, i vilka en emotionell belastning som bränner ut dem, i kombination med att man tar ansvar för barn och familj. Vi kan vara enormt stolta över våra välutbildade kvinnor som tar ansvar på såväl arbetsplats som i hemmet, men vi har inte anpassat omgivande strukturer för att möta det.

Annika Strandhäll betonade vikten av arbetsmiljörelaterade frågor kopplade till hälsa.

– Om man tittar på vården ser man en kombination av psykiska diagnoser men också förslitningsskador och belastningsskador, vi måste arbeta mer fokuserat med kvinnors arbetsmiljö än vi gjort tidigare. Den förra regeringen har granskat kvinnors arbetsmiljö och vi måste ta det vidare

Till Feministiskt perspektiv sade socialförsäkringsminister Strandhäll också att arbetet för att förändra ojämlika förhållanden inom är en prioriterad del av regeringens dagordning.

– Det här är en hjärtefråga för min kollega Gabriel Vikström som också har startat en kommission för jämlik hälsa. I allra högsta grad handlar det om kvinnors situation i vården och att skapa mer jämlika förutsättningar för tillgång till vård och forskning kring sjukdomar. Min högst prioriterade fråga just nu är att få ned de ökade sjuktalen där kvinnor är starkt överrepresenterade, vilket beror på de ojämlika strukturer vi har i samhället.


Du nämnde välutbildade kvinnors ansvarstagande och hälsa under samtalet. Tillämpar regeringen ett klassperspektiv i de här frågorna?

– Absolut. Det är helt avgörande. Tittar man till exempel på ohälsan så måste man ha ett klassperspektiv. Det handlar både om vilka yrkesgrupper som vi ser är representerade i ett ohälsoperspektiv, men också kopplingen till socialförsäkringarna, där vi kan se olika uttagsmönster beroende på om du är en arbetarklasskvinna eller tjänstemannakvinna, på det måste man ha olika lösningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV