Startsida - Nyheter

Ökad dödlighet bland kvinnorna som tjänar minst

Ojämlikhet dödar. Det framgår av en studie som tittat på könsskillnader i ekonomiska resurser, hälsa och dödlighet. Dödligheten bland kvinnorna med lägst inkomster i studien har ökat under en period då dödligheten minskat i andra grupper. Monica Åberg Yngwe, en av forskarna bakom studien, ser goda skäl att titta närmare på de bakomliggande orsakerna.

Enligt en studie som Monica Åberg Yngwe, docent i folkhälsovetenskap, har gjort tillsammans med japanska gästforskaren Naoki Kondo har dödligheten bland de kvinnor som tjänar minst ökat sedan slutet av 90-talet. Detta samtidigt som dödligheten minskat i andra grupper, och mest bland höginkomsttagare.

Upplevelsen av att ha mindre resurser än andra i jämförbara grupper, påverkar alla människors hälsa negativt, men har större betydelse för mäns hälsa än för kvinnors. Det här kallar forskarna för relativ deprivation. En möjlig orsak till att påverkan skiljer sig mellan könen är att inkomst är ett viktigare mått på social status för män. Normen om mannen som försörjare kan bidra till att män upplever starkare stress över en relativt sett lägre inkomst.

Kvinnors hälsa påverkas mest av faktorer som har nära koppling till den dagliga konsumtionen, sådant som möjligheten att få vardagen att gå ihop och att ge sina barn samma saker som sina klasskompisar.

Feministiskt Perspektiv ställde några frågor till Monica Åberg Yngwe angående studien via mejl. Det mest anmärkningsvärda med studien är enligt henne att det finns ett signifikant samband mellan den relativa inkomsten och dödligheten. Sedan 1990-talet ökade dödligheten bland de kvinnor som haft lägst inkomster. Detta trots att andra gruppers dödlighet under samma period sjunkit. Och dödligheten bland män med hög inkomst har sjunkit mer än bland de med låg inkomst.

”Detta är förstås ett mycket intressant resultat och något som vi vill studera vidare.” skriver Åberg Yngwe.

Eftersom forskarna hittills inte tittat på några bakomliggande faktorer återstår till exempel att studera strukturella orsaker och beteenden, berättar hon vidare. En möjlig förklaring till den ökade dödligheten som Monica Åberg Yngwe lyfter fram är att 90-talets stora neddragningar inom offentlig sektor påverkade många kvinnor med låg inkomst negativ, genom bland annat försämrad psykosocial arbetsmiljö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV