Startsida - Nyheter

Oklart när bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kan slopas

Varje månad utförsäkras 1 000 sjukskrivna. Regeringens reform för att slopa den bortre tidsgränsen sjukförsäkringen lades på is när budgetpropositionen fälldes i riksdagen. Decemberöverenskommelsen kan hjälpa regeringen att stoppa utförsäkringarna, skriver tidningen Arbetet, men det beror på hur överenskommelsen tolkas.

Enligt Sanna Fransson, politiskt sakkunnig hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, kan det bli aktuellt att lägga förslag om tidsgränsen redan i vårpropositionen. Samtidigt säger Lars-Arne Staxäng (M), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott, att det är uteslutet att ett beslut om slopad bortre tidsgräns skulle gå igenom riksdagen under 2015.

Enligt Arbetet kompliceras läget av ett riksdagsbeslut om att tidsgränserna i sjukförsäkringen ska behållas, som Alliansen fick igenom i december med stöd av Sverigedemokraterna. Regeringens ambition är fortfarande att se över tidsgränserna i sjukförsäkringen, och att avskaffa den bortre tidsgränsen, säger Sanna Fransson.

Kostnaden för reformen, fullt genomförd, är beräknad till 400 miljoner kronor om året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV