Startsida - Nyheter

Om oläkta sår och gemensamt dna i den afrikanska diasporan

Under helgen på Cinemafrika filmfestival hölls filmvisningar och samtal som skildrade upplevelsen av att vara en del av den afrikanska diasporan. Feministiskt perspektiv har träffat regissören Peres Owino, aktuell med dokumentären Bound: Africans versus African Americans, för en intervju inför den europeiska premiären.

Festivalhelgen den 27-29 mars visades filmer av regissörer med afrikanska rötter, och samtal hölls kring upplevelsen av att vara en del av den afrikanska diasporan. Med filmer från fyra europeiska länder och USA var tanken att tematisera många viktiga frågor ur diasporan: Hur är det att vara ung afroeuropé i dag? Vad innebär det att ha ett blandat ursprung? Hur lever man som svart i rasistiska europeiska samhällen och hur bemöter man rasistiska grupper? Hur skiljer sig upplevelserna hos olika grupper inom diasporan?

Oläkta gemensamma sår

Bland talarna och regissörerna fanns Peres Owino, född i Kenya men bosatt i Los Angeles sedan ett decennium. Owino är aktuell med dokumentären Bound: Africans versus African Americans som tematiserar makt, rotlöshet, historia och de oläkta såren från den transatlantiska slavhandeln. Filmen tematiserar hur afroamerikaner och senare generationer afrikansk diaspora möter varandra och diskuterar gemensamma erfarenheter av att vara av afrikanskt ursprung. En film gjord helt inifrån diasporans egna förutsättningar.

Peres Owino menar att syftet med dokumentären har uppfyllts i och med responsen den fått världen över. Människor, inte bara afrikaner och afroamerikaner, har startat debatt om diaspora och delade erfarenheter.

– Jag kände att det är viktigt att belysa afrikaners och afroamerikaners gemensamma diaspora då detta är ett tema som sällan diskuteras, säger Owino. Vi har samma etniska band, och samma historia av förtryck som lett till att vi gått skilda vägar geografiskt. Genom att möta varandra och belysa detta kan vi hitta en gemensam diaspora och definiera problemen. Detta handlar om att belysa förhållanden mellan människor, genom att se var vi står nu kan vi staka ut en bättre framtid. Detta gäller alla som drabbas av sexism eller rasism.

Hitta sig själv via sitt DNA

Att finna sin identitet i gemensam historia, och att diskutera de gemensamma erfarenheterna av förtryck med likasinnade sträcker sig över de sociala gränserna, ända in i vårt DNA, menar Owino. Hon berättar att medproducenten Isaiah Washington är den första människa som fått medborgarskap i ett annat land, baserat på sitt DNA. Hon belyser DNA som en viktig komponent i känslan av tillhörighet och delade erfarenheter.

– Våra förfäder har lämnat små avtryck på oss i form av DNA. Afrikaner och afroamerikaner delar detta DNA och kan på så vis hitta sig själva och sin släkt på andra sidan Atlanten. Detta band blir viktigt i resan mot att kunna relatera till varandra i den gemensamma kampen.

I filmen Bound: Africans vs African Americans påvisar Owino påvisar vikten av att förenas i gemensam historia, och hur reflektioner över dessa gemensamma erfarenheter är en viktig del i hur framtiden byggs.

I ett stort, öppet publiksamtal på lördagen lett av regissören med dussintals specialinbjudna gäster, jämfördes likheter och skillnader mellan diasporan i USA och i Sverige – och hur situationen för den afrosvenska diasporan ser ut i dag.

– Jag hade ingen koll på att den afrikanska diasporan i Sverige ändå är så pass stor som den är, det ska bli spännande att få träffa och känna av publiken i morgon. Sådana möten inspirerar mig som filmskapare, berättar Peres Owino.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV