Startsida - Nyheter

Resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet fyller 15 år

Den 16 och 17 november befinner sig medieexperter med Mellanösternfokus och representanter från kvinnorättsorganisationer i irakiska Kurdistan, Palestina och Libanon på Sandö för en internationell konferens anordnad av Operation 1325. Paraplyorganisationen firar att FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet fyller 15 i år.

Kvinnor utgör halva jorden befolkning och har betydelsefulla erfarenheter som behöver representeras i konfliktlösning och hållbar fredsbyggning. Men de är en ofta outnyttjad resurs som utesluts från att delta i beslut som rör fred och säkerhet. Kvinnors säkerhet i väpnade konflikter är en högaktuell fråga samtidigt som kvinnors deltagande i beslut som rör fred och säkerhet är fortsatt lågt. Medierna utgör en betydelsefull aktör med förmåga att förändra och lyfta kvinnors roll i fredsprocesser, anser Operation 1325.

Operation 1325 lanserar därför ett en handbok med strategier för hur medier kan bidra till att främja kvinnors rättigheter i konfliktsituationer och fredsbyggande. Operation 1325 har tillsammans med samarbetspartners från irakiska Kurdistan, Palestina och Libanon i ett gemensamt projekt tagit fram metoder för hur medie och kvinnorättsorganisationer kan samarbeta för att stärka kvinnor i allt freds- och konfliktrelaterat arbete. Handboken kommer att lanseras i samband med partnerorganisationernas besök i Sverige, med deltagande från civilsamhällesorganisationer, myndigheter, medier och politiska makthavare.

Handboken bygger på gemensamma erfarenheter och lärdomar från år av arbete med opinionsbildning och mediestrategier för att implementera resolution 1325 i Mellanöstern och Nordafrika. Den kommer att vara tillgänglig på engelska och arabiska och vara användbar för aktörer som verkar i förebyggande, konfliktlösande och återuppbyggande arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV