Startsida - Nyheter

Ordförandeskifte i UN Women Sverige

Riksdagsledamoten Monica Green valdes till ny ordförande för UN Women nationell kommitté Sverige vid årsmötet på lördagen, den 28 mars. Hon efterträder Katarina Lindahl och har tills nu varit ordförande för UN Women Sveriges lokalförening i Skaraborg. Monica Green har arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor inom Socialdemokraterna, bland annat i S-kvinnornas förbundsstyrelse och dess verkställande utskott. Hon har också internationell erfarenhet som valövervakare i OSSE och Sveriges representant i FN.

UN Women är FN:s jämställdhetsenhet och arbetar för kvinnor och flickors rättigheter med utgångspunkt från kvinnokonventionen. UN Women Sverige är en av 16 nationella kommittéer i världen, och har under våren bland annat arbetat med ”HeForShe”-kampanjen.

Årsmötet antog ett uttalande som bland annat kräver att den svenska regeringen säger nej till surrogatmödraskap:

Surrogatmödraskap är en växande industri som exploaterar kvinnor och gör kvinnors kroppar och organ till handelsvaror. Den internationella handeln är en kommersiell verksamhet som omsätter miljarder. Utvecklingen har pågått i det tysta, ledd av personer med stark ekonomi, som utnyttjar framförallt fattiga kvinnor. Surrogatmödraskap är ett brott mot kvinnors och barns mänskliga rättigheter och ett hot mot jämställdheten.

Handeln med mänskliga ägg, spermier, kvinnors reproduktiva organ, våldförande av grundläggande mänskliga rättigheter genom tvångsmässiga avtal som innebär slaveri är omfattande och omsätter stora summor, men det saknas en global översikt. Vi kräver därför att Sveriges regering arbetar för att FN tillsätter en särskild rapportör för att kartlägga den växande internationella surrogat-handeln.

Vi har stor förståelse för önskan att bli förälder. Det är helt naturligt. Men det kan aldrig vara en mänsklig rättighet att ha rätt till barn antingen man är heterosexuell eller homosexuell. En sådan rätt finns inte. Också i denna fråga måste barns rättigheter och bästa gälla.

Det finns därtill starka medicinska och juridiska skäl förutom etiska och moraliska mot surrogatmödraskap.

Ingen människa får behandlas som ett medel för att tillfredsställa en annan människas behov eller önskningar. Kvinnors mänskliga rättigheter kan inte förenas med surrogatmödraskap.

UN Women Sverige kräver att den svenska regeringen säger nej till surrogatmödraskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV